Ruhsal çökkünlük olarak tanımlanan ve başlı başına bir hastalık olarak görülebildiği gibi farklı nedenlerle ikincil olarak da gelişebileceği kaydedilen depresyonun, kırsal kesimde yaşayan kişilerce de tanındığı belirtildi.
Celal Bayar Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı uzmanları Dr. Oryal Taşkın ile Dr. Firdevs Şen’in Manisa merkeze bağlı adı açıklanmayan bir köyde yaptıkları, “Kırsal Kesimde Depresyonlu Hastalara Yönelik Tutumlar” başlıklı araştırmanın sonuçları Psikiyatri Dergisi’nde yayınlandı. Köydeki 18 ile 80 yaş arasındaki 230 denekle yüz yüze gerçekleştirilen görüşmelerde, depresyona ilişkin 32 soru soruldu.
Bir ilkokul dışında başka bir okulu bulunmayan, geçimin tarıma dayalı olarak sürdürüldüğü köyde, ankete katılanların yüzde 79.8’i, depresyonu bir hastalıktan çok “herkesin zaman zaman içine düşebileceği bir durum” olarak değerlendirdi. Deneklerin yüzde 79.3’ü depresyonu “aşırı üzüntü hali”, yüzde 70.2’si ise “ruhsal bir zayıflık hali” olarak tanımladı. Köylülerin yüzde 75’i, bu belirtileri taşıyan bir kişiyle evliliğe sıcak bakmadığını belirtirken, evli olan deneklerin bekarlara göre daha esnek davrandıkları gözlendi.
|