AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de, İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesinin Türkiye özel ekinde yer alan açıklamasında, “Türkiye’de reformların hız kaybetmesi, Fransa ve Avusturya gibi ülkelerde Türkiye’ye duyulan antipatinin süreci tehdit ettiğini” belirterek “Avrupa sözünü tutmalı” dedi.
The Guardian gazetesi, dün yayımladığı 16 sayfalık Türkiye ekinde, Türkiye’yi Avrupa’nın en hızlı büyüyen pazarı olarak nitelendirdi. Türk ekonomisinin 2000 ve 2001 yıllarında yaşanan krizlerin ardından bir istikrar döneminin tadını çıkardığını belirten gazete, bununla birlikte, ülkenin önünde “bazı siyasi güçlükler” bulunduğunu ve bunların içinde bulunulan istikrar dönemini tehdit ettiğini savundu. Türkiye ekinin ilk sayfasında, İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett tarafından kaleme alınan bir başmakale yer aldı. Makalede, geçen yıl başlatılan AB’ye üyelik müzakereleri sürecine işaret eden Beckett, önünde “uzun bir AB yolculuğu” bulunan Türkiye’nin bu yolculukta ekonomik ve siyasi reformlarla gelişmiş Avrupa ekonomilerine yakınlaşmaya çalışacağını belirtti. Pek çok Avrupalının Türkiye büyüklüğünde bir ülkenin AB’ye sığdırılamayacağı, AB’nin bunu kaldıramayacağı inancında olduğunu kaydeden Beckett, bu tür düşüncelerin yanlış olduğunu Avrupalı siyasetçiler olarak halklarına gösterebilmeleri gerektiğini ifade etti. Beckett, Türk ekonomisinin yakın zamanda yapılan reformların da sayesinde gayet iyi durumda olduğunu, yakın zamanda ortaya çıkan küresel dalgalanmalardan etkilenmekle birlikte, ekonominin temel göstergelerinin hala iyi durumda olduğunu belirtti. Beckett, “Bu Türkiye için gerçekten çok iyi bir durum. Ama sadece Türkiye için değil, Avrupa’nın geri kalanı için de çok iyidir” ifadelerine yer verdi.
AB'NİN İÇİNE KAPANMASI YANLIŞ OLACAK
Avrupa’nın genişlemesinin geçmişte bu genişlemeye dahil olan bütün ülkeler için olumlu etkiler yaptığını, bunun Türkiye için de aynı olacağını yazan Beckett, büyüyen Türk ekonomisi içinde İngiliz şirketleri ağırlığının artmasını buna örnek gösterdi. “Kısacası Avrupa ve Avrupalılar için en büyük tehdit Türkiye gibi canlı ve dinamik bir ekonomiye kapısını açmak değil, içine kapanmaktır” ifadesine yer veren Beckett, içine kapanmanın, özellikle küresel rekabetin arttığı bir dönemde yanlış olacağına işaret etti.
Beckett, Türkiye’nin üyeliğinin sadece ekonomik değil, istikrar ve güvenlik açısından da önem taşıdığını vurgularken Müslüman Türkiye’nin birliğe üyeliğinin Avrupa ile Asya arasındaki yüzyıllara dayanan farklılıkların ortadan kaldırılmasına yardımcı olacağını belirtti. Beckett, yazısının sonunda, Türkiye’nin üyeliğinin sadece diğer dinlere mensup komşu ülkelere güçlü bir mesaj niteliği taşımakla kalmayarak, halen AB sınırları içinde yaşayan Müslümanlara da olumlu mesaj olacağını kaydederken, “Bu nedenle de Avrupa’da yaşayan herkesin modern Türkiye’ye kapılarını açması gerek” görüşüne yer verdi.
OLLİ REHN: AVRUPA TERCİHİNİ YAPMALI
AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de, Gardian’ın Türkiye ekinde yer alan açıklamasında, “Türkiye’de reformların hız kaybetmesi, Fransa ve Avusturya gibi ülkelerde Türkiye’ye duyulan antipatinin süreci tehdit ettiğini” belirtirken, “Avrupa sözünü tutmalı” dedi.
Avrupa’nın Türkiye ile ilişkilerinde dürüst bir çizgi yakalamak ile kısır bir döngü oluşturmak arasında tercih yapmasını isteyen Rehn, Avrupa’nın dürüst bir çizgi yakalamak için taahhütlerine sıkı sıkı sarılması gerektiğini belirtti. “Ya da sürekli taahhütlerimizi sorgulayarak çok kısır bir döngünün içine de düşebiliriz” diyen Rehn, bunun Avrupa’nın inandırıcılığını zedeleyeceği ve Türkiye’deki reform sürecini zayıflatacağı görüşünü dile getirdi. Rehn, AB’nin bu anlamda Türkiye’deki iç gelişmeleri de etkilediğini, birincil sorumluluğun Türk halkı ve liderlerinde olmasına rağmen, Avrupa’nın da bu sorumluluktan kaçamayacağını vurguladı. Guardian’ın 14 sayfalık Türkiye ekinde, çok sayıda fotoğrafla birlikte toplumsal yaşamdan modaya ve turizme kadar çeşitli alanlarda yapılan röportajlara ve haberlere yer verildi.
|