(...) Halen yaşanmakta olan ve Türkiye’yi de fazlasıyla etkileyen dalgalanmanın küresel sermaye hareketleriyle tetiklendiği bir gerçek. Dünyada nema, yani getiri peşinde koşan muazzam bir mali varlık birikimi var. Merrill Lynch ve Cap Gemini adlı kuruluşların Yüksek Mali Varlık Sahibi Bireyler araştırmasının 2005 yılına ilişkin bulguları geçen hafta içinde açıklandı.
Araştırma, dünyada mali varlığı 1 milyon doların üzerinde olan 8.7 milyon kişi bulunduğunu ve bunların 33.3 trilyon dolarlık bir mali varlığa sahip olduğunu ortaya koyuyor. Dolar milyoneri kişilerin sayısı % 6.5, sahip oldukları varlık tutarı ise % 8.5 artmış 2005 yılında.
Bu kişilerin sahip olduğu mali servet ABD’nin milli gelirinin üç katına yakın, dünyada yaratılan toplam katma değerin yarısı mertebesinde. Dünyanın önde gelen finans kuruluşları, bu muazzam mali varlığa (ve daha küçük miktarlardaki tasarruflarla, emeklilik fonlarının ve diğer kurumların birikimlerine) en iyi getiriyi sağlama çabası içinde sermayeyi küresel boyutta yönlendiriyor.
Son dört yılda olduğu gibi, bazı dönemlerde bizim gibi YP ülkelerindeki getiriyi daha cazip gördüğü için de bu ülkelere daha fazla yöneliyor.
Şimdi küresel likidite bolluğunun bittiği ve YP (Yükselen Pazar) ülkelerine yönlendirilen paranın azaldığı hatta geri çekildiği bir döneme girmiş bulunmaktayız.
Milliyet, 25 Haziran 2006
|