Yaz aylarında; hayvansal kaynaklı gıdaların yoğun olarak tüketimi, yemeklerin aşırı yağlı pişirilmesi, meyve ve sebze tüketiminin yeterli düzeyde olmaması, fizikî aktivitelerin yetersizliği, yüksek tansiyon ve sigara kullanımı, şişmanlık ve diyabet, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında yer alıyor.
Sağlık Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, Türkiye’de gerçekleşen tüm ölümlerin ilk sırasında, kalp-damar hastalıkları yer alıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açan kalp damar hastalıkları, Türkiye’de en önemli halk sağlığı problemi olarak varlığını sürdürüyor. Türkiye’de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası bulunuyor ve bu hastaların yılda 130 bini hayatını kaybediyor. Türkiye’de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranı, tüm ölümler içinde yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer alıyor. Bu ölümlerin önemli bir bölümü 41-58 yaş grubunda gerçekleşiyor.
Vatandaşların özellikle yaz aylarında daha da dikkatli olması gerekiyor. Yaz aylarında; hayvansal kaynaklı gıdaların yoğun olarak tüketimi, yemeklerin aşırı yağlı pişirilmesi, meyve ve sebze tüketiminin yeterli düzeyde olmaması, fiziksel aktivitelerin yetersizliği, yüksek tansiyon, sigara kullanımı, şişmanlık ve diyabet, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında yer alıyor.
|