AB ile fiilî müzakerelerin başlamasına Rumların çıkardığı engel AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyinde aşıldı. Dönem başkanı Avusturya’nın Rum yönetimine sunduğu son öneri kabul edildi. Bunun üzerine AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi toplantısında AB’nin müzakerelere ilişkin ortak tutum belgesine onay verildi. Böylece, Türkiye ile müzakerelerin ilk başlık olan “bilim ve araştırma” faslıyla başlamasının önü açılmış oldu.
AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi toplantısında, AB'nin müzakerelerle ilgili ortak tutum belgesine eklenen bazı ifadelerle fiili müzakerelerin yolu açıldı. Belgede, Gümrük Birliği ve Ek Protokol içinde olmak üzere Ortaklık Anlaşması gereklerinin yerine getirilmesinin önemi vurgulandı. Bu konuda sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde bütün müzakere sürecinin etkileneceği kaydedilen belgede, ''AB, bu çerçevede 21 Eylül 2005 tarihinde Kıbrıs ile ilgili yayınladığı deklarasyona atıfta bulunuyor'' denildi.
Belgede, gelişmeler çerçevesinde gerektiği takdirde fiili müzakerelerin başlatılacağı bilim ve araştırma faslına geri dönebileceği belirtiliyor.
Belgenin Türk yetkililerin bilgisine sunulduğu öğrenildi. Böylece, Türkiye ile müzakerelerin ilk başlık olan “bilim ve araştırma” faslıyla başlamasının önü açılmış oldu.
Avusturya, AB’nin müzakerelere ilişkin ortak tutum belgesinde sorun çıkaran Kıbrıslı Rumlara yerel saatle 13’e (TSİ 14.00) kadar süre vermişti.
AB Dönem Başkanı Avusturya’nın Pazar akşamından beri Rumları iknaya çalıştığı, bu çabalara Yunanistan’ın da katıldı, Rumların ise uzun süre direndiği belirtildi.
Medya tarama masasında
Bu arada, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılım müzakerelerinde 10. başlık olan bilgi toplumu ve medyayla ilgili tanıtıcı tarama toplantısı başladı. AB Komisyonu’nda iki gün sürecek toplantıda elektronik haberleşme, elektronik ticaret, elektronik imza, medyaya yönelik AB programları, televizyon yayıncılığı, internet hızı ve güvenliği, internet telefonu ve telekomünikasyon sektöründe rekabet gibi konularda topluluk müktesebatı anlatılacak. Aynı başlıkta Türkiye’deki ilgili yasal düzenlemelerin ve müktesebata uyumun ele alınacağı ayrıntılı tarama toplantısı 13-14 Temmuzda yapılacak.
AB Komisyonu, bilgi toplumu ve medya konusunda son yıllarda yaptığı reformlarla Türkiye’nin müktesebata önemli ölçüde uyum sağladığını kabul ederken, telekomünikasyon piyasasının daha fazla rekabete açılmasını, telekomünikasyon kurumunun güçlendirilmesini, farklı dil ve lehçelerdeki televizyon yayınlarının daha özgür olmasını, Avrupa Konseyi’nin Siber Suç Konvansiyonunun imzalanmasını ve elektronik ticaretle ilgili yasal düzenlemeler yapılmasını istiyor.
|