Katı, muhtemelen kaya ve buzdan oluşan ve şimdiye dek güneş sistemi dışında tesbit edilen en küçük 5 gezegenden biri olan yeni ‘’exoplanet’’ (güneş sisteminin dışındaki gezegenlere verilen isim), uluslararası gökbilimci ekibi tarafından keşfedildi. Keşif, Nature dergisinde yayınlandı.
Astronomlar, yüzey sıcaklığı 53 derece Kelvin (eksi 220 santigrad derece) olarak tahmin edilen bu exoplanetin, yıldızından uzaklığının Dünya’nın Güneş’e uzaklığının üç katı olduğunu ve yıldızın etrafını 10 yılda döndüğünü belirtti. 12 değişik ülkeden 73 astrofizikçinin katılımıyla, güney yarıküredeki 5 teleskopun yardımıyla ve yıldızın parlamasıyla keşfedilen gezegene, OGLE-2005-BLG-390Lb adı verildi.
Gökbilimciler, şimdiye dek güneş sistemi dışında 170 gezegen tesbit etti. Fransa’nın Toulouse şehrindeki Astrofizik Laboratuvarı’ndan Dr. Pascal Fouque, keşfedilen exoplanetin sıcaklığındaki ‘’aşırılığın’’ bu gezegende bir hayat biçimi oluşmasına büyük ihtimalle mani olduğunu vurguladı.
Amerikalı astronomlar, 2004 yılında da Güneş Sistemi’nin dışında Dünya’nın 10-20 kat büyüklüğünde ‘’exoplanet’’ adı verilen gezegenlerin bir alt türü olan iki yeni gezegeni keşfetmişti. Dünya’dan 30 ışıkyılı uzaklıkta olan iki gezegenin şimdiye kadar görülen en küçük exoplanetler olduğu belirtilmişti.
Dünya’nın 10-20 katı büyüklüğündeki bu gezegenlerin sağlam bir kabuğa ve hayata müsaade edebilecek bir ısıya sahip olmasının mümkün görüldüğü kaydedilmişti.
Bu gezegenler, Neptün’ün büyüklüğünde olduğu için Neptün adıyla sınıflandırılmıştı.
İlk exoplanetler 1995 yılında keşfedilmişti. Bu gezegenler, pek parlak olmadığı ve başka gezegenlerin gölgesinde kaldığı için görülebilmesi oldukça zor. (aa)
|