Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye’nin AB’ye katılmak için uyguladığı reform sürecine bağlı olduğunu ve reformları bu yıl yerine getireceğini söyledi.
Gül, Reuters’a verdiği demeçte, ‘’herhangi bir kriz görmüyorum çünkü biz reform sürecine bağlıyız ve bu sürecin ilerlediğini görmeye kararlıyız. Bu bizim için önemli, çünkü biz halkımıza söz verdik’’ dedi.
Avusturya’nın AB dönem başkanlığını üstlenmiş olmasından endişe duymadığını belirten Gül, ‘’Avusturya hükümeti her şeyi objektif ve sorumlu bir biçimde yürütüyor’’ dedi ve tarama sürecinin ‘’bazı bölümlerine Avusturya’nın dönem başkanlığı döneminde başlayabileceğimize inanıyorum’’ diye konuştu.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, ‘’iniş çıkışlar olabilir. Bazı sorunlar olabilir ve bunlar zaman alabilir ama biz bu sorunları çok ciddiyetle ele alıyoruz ve hükümetimiz AB süreci ve bu sürecin tamamlanması konusunda çok ciddidir’’ dedi.
Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü konusunda çok ‘’samimi’’ bir girişimde bulunduğunu belirten Gül, azınlık vakıfları ile ilgili yasanın da bu yıl meclise gönderileceğini kaydetti. ‘’Gerek görülmesi durumunda ceza kanununun da değiştirileceğini’’ belirten Gül, ‘’Ama şu anda yasa işliyor. (Orhan) Pamuk hapse gönderilmedi’’ dedi. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, Orhan Pamuk davasının Türkiye’nin imajını zedelediğini söyledi. (aa)
Papadapulos: Yeniden ısıtılmış yemek gibi
Güney Kıbrıs Yönetimi ise öneriyi “yeniden ısıtılmış yemek” olarak yorumladı. Papadapulos planda “yeni bir şey yok” diyerek teklifi geri çevirdi.
Brok: Teklif yeni bir şey getirmiyor
Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok ise Türkiye’nin getirdiği teklifinin yeni bir nokta barındırmadığını ifade ederek “Türkiye köşeye sıkıştı. 2006’da Türkiye’nin Ek Protokolü uygulamaya geçirmesi gerekiyor” dedi.
|