Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Kıbrıs’la ilgili 10 maddeden oluşan “eylem planı”nı açıkladı. Gül “Önerinin ana fikri Kıbrıs’ta iki tarafa yönelik kısıtlamaların kaldırılması, taraflar arasındaki farklılıkların azaltılması suretiyle sosyo-ekonomik kalkınmanın teşviki ve özlü kazanımlar sağlanması” dedi.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Hasgüler, “Geç kalınmış bir plan. Her şeyden önemlisi iki tarafı da mutlu edecek yeterlikte değil” yorumunu yaptı.
Hasgüler: Ortada çözüm yok
Türkiye’nin yaklaşımını “Avrupa istiyor” olarak değerlendiren Hasgüler, “Oysaki amaç Avrupa’ya Amerika’ya sempatik gözükmek değil, Kıbrıs’ta iki taraflı doğru çözüme ulaşmak olmalı. Gösteriye gerek yok” dedi. Hasgüler’e göre eylem planından özellikle Kıbrıslı Rumların yarar sağlaması mümkün değil.
24 Nisan 2004 tarihli referandumda Kofi Annan’ın Planının Rumlar tarafından reddedilmesini ve Türkler tarafından kabul edilmesini hatırlatan Hasgüler “Türkler o zaman da Avrupa tarafından sempati topladı. Ancak ortada değişen hiçbir şey yok “ dedi.
Tasos Papadapulos ile Mehmet Ali Talat’ın yaklaşımlarını ise “İngiltere ile görüşebilmek için rekabetçi bir tavır izliyorlar ancak göz ardı edilen nokta, Kıbrıs’a uygulanan izolasyon anlaşmalarının altında İngiltere’nin de imzasının olmasıdır” dedi ve İngiltere’den çözüm beklemenin hayal olduğunu savundu:
* BM ve Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs Türk tarafına sağlayacağı destek, önerilen tedbirlerin uygulanmasını kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
* Eylem planı tarafların hukukî ve siyasî pozisyonlarına halel getirmeyecektir. Plan, adada kapsamlı çözüm perspektifinden, gerçek işbirliği ve karşılıklı güven oluşturmayı amaçlamaktadır. (bia)
|