"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yeni İstanbul’da otomobil olmayacak

21 Haziran 2012, Perşembe
Ünlü şehir plancısı ve mimar Sidney Rasekh, İstanbul için yapılan planlamalar için son derece radikal tekliflerde bulunduğunu, birçok kesimin görüşlerine rağmen Türk hükümetinin bu önerileri kabul ettiğini söyledi.

Ege Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından dernek merkezinde organize edilen Kentsel Dönüşüm Konferansı’nda konuşan Rasekh, İzmir’i iki gün inceleme fırsatı bulduğunu belirterek, İstanbul ve İzmir’in farklı şehirler olduğunu gördüğünü kaydetti. Şangay’ın ardından İstanbul’da yeni şehir merkezi planları üzerinde çalıştığını ifade eden Rasekh, başarılı kentsel dönüşüm için toplumla uzlaşmak gerektiğini bildirdi. Kentsel dönüşümün getireceği ümit ve korkuların toplumla paylaşılması gerektiğini dile getiren Rasekh, ‘’Toplumun bir bölümü kentsel dönüşümden korkuyor. Bazıları çok büyük heyecan duyuyor, pozitif düşüncelere sahip. Bazı insanların ise umurunda değil. Bunun için farklı düşünceler arasında bir uzlaşma oluşturmak gerekiyor’’ dedi.

YEŞİL ALAN, SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ
Kentsel dönüşümün bir toplumu eşit hale getirmek anlamına geldiğini, aşırı yoksulluğun ortadan kaldırılmasını zorunlu kıldığını anlatan Rasekh, kentsel dönüşüm için şehrin yoksul kesimlerinin önemsenmesi ve onlarla birlikte  hareket edilmesinin önemli olduğunu dile getirdi. Türkiye’de birçok insanın yoksulluk içinde yaşasa da gettolaşmanın görülmediğini ifade eden Rasekh, ‘’Çünkü Türk insanının ruhsal olarak yoksulluğu yok, sadece gelir açısından yoksullar’’ dedi. Rasekh, Türkiye’de kentsel dönüşümün Türk değerlerine bağlı olarak gerçekleşeceğini, bu değerlerin muhafaza edilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Rasekh, ‘’(Tüm mahalleyi yıkalım) demekle kentsel dönüşüm olmuyor. Bu aşırı uç düşünceler, bu ülke için iyi olmuyor. Ben İstanbul planları için son derece radikal önerilerde bulundum. Herkes bana ‘sen aklını kaçırmışsın hükümet senin dediklerini kabul etmez’ dedi. Ama şimdiye kadar benim fikirlerimi kabul etti. Nihaî ürünü söyleyemem, çünkü henüz tamamlanmadı. Türk hükümeti bana özgürlük verdi ve önerilerimi kabul etti. Son derece uzun araştırmalar yaptım. Yepyeni tipte bir şehir, tamamen farklı bir kent olacak. Yeni İstanbul’da otomobilleri istemiyoruz. Yeni İstanbul’da yeşili, sürdürülebilirliği, yenilenebilir enerjiyi teşvik ediyoruz. Deniz kıyısında yol olmayacak. Yeni İstanbul ailelere ait olacak, çocuklara ve yaşlılara ait olacak’’ diye konuştu.
Yeni İstanbul planıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile görüşmeler yaptığını bildirerek, ‘’Başbakan Erdoğan, yeşil bir kent istiyor. Topbaş ise bir Osmanlı şehrinin  tasarlanmasını istiyor. Topbaş’ın bu fikri şehir plancılarını şaşırttı. Osmanlı şehrinin ne demek olduğuna yönelik tartışmalar yapılıyor’’ ifadelerini kullandı. Rasekh, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Topbaş aslında yeni şehirle eski şehir arasındaki uyumdan bahsediyor. Yeni gelişmelerin mevcut yapıyla uyumlu olmasını istiyor. Ben öyle bir şehir tasarlamak istiyorum ki bu şehir bir Türk şehri olsun. Mahalle, çok önemli bir kelime. Yeni İstanbul mahallelerden oluşuyor, son derece farklı mahalleler. Yeni İstanbul mahalle konseptine göre yapılandırılmış olacak.’’ 

Okunma Sayısı: 1467
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı