"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Yanan ormanların eski hale gelmesi zor'

16 Eylül 2021, Perşembe 16:30
Prof. Doğanay Tolunay: “Yanan ormanların büyük bir çoğunluğu kızılçam ormanı; tamamen yanmış kızılçamlar yeniden sürgün verebilse de bunların yeniden eski haline gelmeleri oldukça zor” dedi.

Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Doğanay Tolunay, 28 Temmuz’da Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye’nin özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde günlerce süren orman yangınlarının ardından, yanan ağaçların akıbetine ilişkiler bilgiler aktardı. T24’deki habere göre Tolunay, Twitter hesabından yaptığı sıralı paylaşımlarda hangi ağaçların kesilip kesilmeyeceği ve hangilerinin yeniden canlanabileceği konusunda merak edilen soruları cevapladı. Tolunay, tamamen yanmış kızılçamların yeniden canlanabilmesinin zor olduğunu ifade ederken; fıstık çamlarının biraz daha dirençli olduğunu kaydetti. Tolunay, yanmış ağaçlarda oluşan reçinelerin yeniden yangına sebebiyet verecek tehlikede olduğunu belirtti. 

Bir yıl süre beklenmeli

Prof. Doğanay Tolunay şu bilgileri paylaştı: “Gelen sorular üzerine yanan orman alanlarındaki ağaçların durumunu açıklamaya çalışacağım. Yanan ormanların büyük bir çoğunluğu kızılçam ormanı. Az miktarda da karaçam ormanı yandı. Yangından etkilenen makilikler de bulunmakta. Bunlardan kızılçam ve karaçam ormanlarında yanan ağaçların kesilip kesilmeyeceğine karar verilmesi için ağaçların tepelerindeki ibrelerin yanıp yanmadığı incelenmeli. Eğer ibrelerin tamamı ya da çok büyük bir kısmı yanmışsa bu ağaçların yaşama şansı bulunmamaktadır. Kızılçamlar ve fıstık çamları bazen tamamen yansa da yeniden sürgün verebilmektedir. Ancak yine de çoğunlukla bu ağaçlar da hayatlarına devam edememektedir. Fıstık çamları biraz daha dirençli olup tepedeki ibreler az zarar gördüyse yeniden canlanabilme ihtimali bulunmaktadır. Tamamen yanmış kızılçamlar yeniden sürgün verebilse de bunların yeniden eski haline gelmeleri oldukça zordur. Yine de kısmen yanmış tepelerinin büyük çoğunluğu yeşil kalmış kızılçam ve karaçamlar hemen kesilmemeli bir yıl süre beklenmeli, hayatta kalıp kalmayacakları izlenmelidir.

Okunma Sayısı: 1113
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Kadir sahinoglu

    17.9.2021 12:52:31

    aynen öyle agzina saglik…hatta 2 yil beklenmeli….sonra hangisi tamaman yandiysa onuda birakin kendi haline...dogaya bu kadar cok müdahele etmek anormal birsey...evdeki koltugun yandiysa gider hemen deyistirirsin...diger ülkelerde daglarda artezyan su kuyulari aciliyor…..ihtiyaca göre kafalarina bir boru...itfayiyeci bos araci ile oradan takviye yapiyor...ama bizim siyasilerin kafasi böyle seylere calismiyor...sadece suclu ariyorlar….aynaya baksalar görecekler.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı