Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavileri tamamlanan tilki ve şahin, tabiata salındı.
Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, 2.5 ay önce Afyonkarahisar'ın Başmakçı İlçesi ile Ovacık Köyü arasındaki yolda gece kendi aracıyla giderken, silahla yaralanmış halde gördüğü tilkiyi ilk müdahalesini yaptıktan sonra merkeze getirdi. Şahin, 6 ay kadar önce zehirlenmiş olarak bulundu. Şahin ve tilki tedavilerinin tamamlanması ardından Burdur Valisi Hasan Kürklü ve eşi Nesibe Kürklü ile ilçe kaymakamlarının da katılımıyla tabiatasalındı.
HAYATA TUTUNDU
Tilkiyi yaralı halde bulup merkeze getirdiklerinde kanamasını durdurduklarını belirten Öztürk Sarıca, "2 gün ölüm kalım savaşı verdi. Yaşama tutundu, direndi. Doğaya salınabilecek hale geldi ve doğaya bıraktık" dedi. Ülkesi Brunei'den 2 yıl önce dünyayı dolaşmak için ayrılan ve merkezde çalışan 29 yaşındaki Freddy Yusof'un tilkiye çok iyi baktığını aktaran Öztürk Sarıca, bu sayede iyileşme sürecinin hızlandığını aktardı.
"UÇUŞLARI İYİ DEĞİLDİ"
Şahinin de zehirlenmeye bağlı tedavilerini yaptıklarını kaydeden Öztürk Sarıca, "Ayaklarında ve kanatlarında felçler vardı. Çok hızlı iyileşti. Ama uçuşları iyi değildi. 5 ay boyunca kanatlarının güçlenmesi için büyük kafeste tuttuk ve yeterli hale gelince doğaya bıraktık" diye konuştu.
"TİLKİ VE ÇAKALLARI ÖLDÜRMEYİN"
Her hayvanın tabiatta bir yeri olduğunu ve ekosistemin bir parçası olduğunu vurgulayan Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz ise Burdur'un tarım açısından çok önemli olduğunu vurgularken, çiftçilerin farelerle mücadele ederken doğaya zarar verecek zehirler kullandığına dikkati çekti. Bunun yanlış olduğuna işaret eden Tamer Yılmaz, şöyle dedi:
"Aslında her şey doğal çerçeve içinde gelişmeli. Eğer biz tilki ve çakal gibi türleri ya da yırtıcıları öldürürsek, fare popülasyonunda da artış olacaktır. Bu yüzden Burdur'da 10 yıldır tilki ve çakal avı yasak. Halkımıza sesleniyorum; tilkileri, çakalları ve yırtıcı kuşları lütfen öldürmeyin. Onlar sizin dostunuz, doğa ve tarım dostu hayvanlardır. Çiftçilerimizin farelerle mücadele için bunları kullanması daha yerinde olacaktır."
Konuşmalardan sonra tedavileri tamamlanan şahin ve tilki tabiata salındı.
DHA