Avrupa ülkelerine doğru çıktıkları umut yolculuğuna izin verilmeyen Suriyeliler, Edirne'de 4. gündür bekleyişlerini sürdürüyor.
Sığınmacıların temsilcileri bugün Ankara'da Başbakan ile Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği gibi birçok uluslararası kurumların temsilcileriyle bir araya gelecek.
Yunanistan’ın kendilerini kabul edeceği haberiyle sosyal medya üzerinden örgütlenerek Edirne’ye doğru yola çıkan sığınmacıların geçişine izin verilmedi. Şehrin giriş ve çıkışlarını tutan jandarma ve polis Suriyeli sığınmacıları durdurarak TEM otoyolu, otogar ve şehir merkezinde bir parkta topladı.
Bin 800 civarındaki sığınmacı Yunanistan’ın kendilerine sınırları açtığını, bu nedenle Türk yetkililerin sınıra geçmelerine izin vermesini istiyor. Ancak sığınmacıların sınıra gitme talepleri kabul edilmiyor. Suriyeliler izin verilene kadar sınırda bekleyişlerini sürdüreceklerini söylüyor.
KOMŞU ÜLKELERE SINIR GÜVENLİĞİNİ ARTIRDI
Türkiye’nin sınır ili olan Edirne’ye akın eden sığınmacıların ülkelerine giriş yapma ihtimali nedeniyle Yunanistan ve Bulgaristan sınırda güvenlik önlemlerini artırdı.
Yunan tarafı sınır devri sayısını sıklaştırırken bölgedeki konuşlu bulunan bir kolorduyu sınır güvenliği için görevlendirdi. Bulgaristan tarafı ise sınırı korumakla görevli polislere ordudan takviye yaptı. Dün itibariyle göreve başlayan ordu mensuplarına ihtiyaç durumunda bin kişi daha takviye olacak.
SIĞINMACILARIN TEMSİLCİLERİ BAŞBAKAN'LA GÖRÜŞECEK
Yunanistan’a geçmek için 4. günden bu yana Türkiye’nin sınır ili Edirne’de bekleyen bin 800 civarındaki Suriyelinin 5 temsilcisi Ankara’ya hareket etti.
Bugün Başbakanlık konutunda Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla bir araya gelmesi beklenen Suriyeli temsilciler, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği gibi birçok uluslararası kurumların temsilcileriyle de bir araya gelecek. Görüşmelerin ardından sığınmacıların temsilcileri seslerini duyurmak için bir basın açıklaması yapacak.
AÇLIK GREVİNE ARA VERİLDİ
Yunanistan’a geçişlerine izin verilmemesi nedeniyle açlık grevine başlayan sığınmacılar eylemlerini bugün sonlandırdı.
Valilik, belediye ve çeşitli yardım kuruluşları tarafından getirilen yiyecekleri kabul etmeyen sığınmacılar sadece çocuklar için yardımları kabul etti. Üç gün süren açlık grevi dün gece saatlerinden itibaren sona erdirildi.
Sabah hayır kurumları tarafından getirilen kahvaltılıklar sığınmacılar tarafından alındı.
Süleyman isimli Suriyeli sığınmacı yaptığı açıklamada İstanbul’da hayat şartlarının kendileri için çok ağır olduğunu söyledi. Bin 500 liraya çalıştığını anlatan Suriyeli,
“Bunun 800 lirasını kira veriyordum. Elektrik, su ve doğalgazla birlikte bin 200 lirayı buluyor masraflarımız. 4 çocuğumla biz ne yiyeceğiz. Bize bir şey kalmıyor. Hastaneye gittiğimizde belgelerimiz olmadığı için özel hastanelere sevk ediyorlardır. Ama buna imkanımız yoktu. Deniz yolunu tehlikeli olduğu için tercih etmedik. Karayoluyla izin verileceğini düşünerek buraya geldik. Ama bize izin verilmedi. Bir an önce bize sınırları açsınlar, yollarımıza devam edelim.” dedi.
Otoyolu kenarında gecenin çok soğuk gündüzün ise sıcak olduğunu ifade eden sığınmacı, zor şartlar altında sabahladıklarını anlattı. Otogarda bekleyişlerini sürdüren Halepli bir baba ise gecenin çok soğuk olduğu için çocuklarının ise rahatsız olduğunu söyledi.