"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Osmanlı'dan önce Bursa hisar içinden ibaretti'

12 Ocak 2016, Salı 10:27
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Çetin, Osmanlılar Bursa'yı aldığında şehrin hisar içinden ibaret olduğunu, Orhan Gazi'nin şehri hisarın dışına çıkardığını söyledi.

Prof. Dr. Osman Çetin, Bursa Kent Konseyi Çekirge Çalışma Grubu tarafından organize edilen toplantıda, Bursa'nın fetihten önceki durumunu anlattı. 

Anadolu'nun kültürlerin beşiği olduğunu ifade eden Çetin, Anadolu'da tarih öncesi dönemden günümüze kadar birçok farklı uygarlığın yaşadığını kaydetti. Her medeniyetin köklü bir kültüre sahip olduğunu ve bu topraklar üzerinde çeşitli izler bıraktığını ifade etti. Kadim Anadolu topraklarının cennet köşelerinden biri olan Bursa ve çevresinin tarih öncesi dönemlerden beri yerleşimlere sahne olduğunu ifade eden Çetin, bölgede eski yerleşim alanlarının oluşturduğu uygarlıkların günümüzden 7-8 bin yıl öncesine gittiğini vurguladı. 

Çetin, "Kentimizin adı bu şehri kuran Bitinya Kralı Prusias'dan gelmektedir. Milattan önce 7. yüzyılda bu bölgeye göç edenler buraya Bitinya adını verirler. Milattan önce 180'li yıllarda, Kartaca'nın yetiştirdiği büyük generallerden Hannibal'ın Kral I. Prusias'a, yardım ederek Prusias ve Olympus kentlerinin kurulmasını örgütlediği bilinmektedir. Bir süre sonra Roma İmparatorluğu'nun egemenliğine geçen Bitinya, Roma'dan gönderilen valilerce yönetilen bir Asya Eyaleti haline gelmiştir. Bursa, milattan sonra 385-1326 yılları arasında ise Doğu Roma yani Bizans egemenliği altında yaşamıştır. Osmanlılar Bursa'yı aldıklarında kent sadece hisar içinden ibaretti. Orhan Gazi şehri hisarın dışına çıkararak, surlar dışında bugünkü Bursa'nın çekirdeğini oluşturan yeni bir şehir kurmuştur." dedi.

Okunma Sayısı: 1507
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı