"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kurban alacaklar dikkat: Veterinerler uyardı!

26 Ağustos 2016, Cuma 11:00
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkan Sinan Sağlam, ülkedeki hayvan sayısının gelecek yıllarda da devam etmesi için mümkün olduğu kadar dişi kurbanlık almamalarını istedi.

Sağlam, bu yıl için erkek kurbanlık hayvan sayısının yeterli olduğunu da söyledi.

Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, dişi hayvanların kurban olarak kesilmesinin ülke hayvancılığına zarar vereceğini bildirdi. Dişi hayvanların kurban edilmesi halinde gelecekte ülkedeki hayvan sayısını azalacağına dikkat çeken Sağlam, "Bu bakımdan zorunlu olmadıkça dişi hayvan kurban edilmemelidir. Gelecek yıllarda yıllarda sıkıntı çekmemek için dikkatli olmalıyız" dedi. Kurban Bayramı öncesi kurbanlık alacakların telaşa kapılmaması gerektiğini vurgulayan BVHO Başkanı Sinan Sağlam, ülke genelinde kurbanlık satışının başladığını belirterek, canlı hayvanın kilogram fiyatının 16/18 lira civarında seyrettiğini söyledi. Bir dönem kurbanlık ithalatının gündeme geldiğine ancak buna ihtiyaç kalmadığına dikkat çeken Sinan Sağlam, "Ülkemizde yaklaşık 450 bin dolayında besi hayvanı yetiştiricisi var. Buna ek olarak kurbanlık yetiştiren üreticilerimiz de var. Üreticilerimiz besisi tamamladıkları hayvanları piyasaya sürdükçe ithalata gerek olmadığı ortaya çıkıyor" diye konuştu. 

Sinan Sağlam kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gerekenler konusunda da uyarılarda bulundu. Başkan Sağlam, kurbanlık alırken herkesin yanında bir veteriner hekim bulunmasının mümkün olmadığını belirterek, "Dikkatli bakıldığında kurbanın sağlıklı olup olmadığı kolayca anlaşılabilir. Hayvanın tüyleri karışık mat bir görünümdeyse, göz ve de burun akıntı varsa, öksürüyorsa, topallıyorsa, doğal deliklerden pis akıntı geliyorsa, ayağa kalkmakta zorlanıyorsa, yem yemiyor veya su içmiyorsa, bu hayvan hasta olabilir" diye konuştu. 

Sağlam, kurbanlık hayvanın et veriminin yüksek olması için, hayvana arkadan bakıldığında görünümünün küp şeklinde olması, ön ve de arka bacaklarının ince kemikli olması, göğüs bölgesinin geniş olması ve sarkık karınlı, büyük işkembeli hayvanların tercih edilmemesi gerektiğine de vurgu yaptı. Sağlam, kurbanlıkların kesim öncesinde veteriner hekimler tarafından muayene edilmesinin sağlık açısından yaşanacak muhtemel olumsuzlukları önlemede büyük fayda sağlayacağını da ekledi.

Konuyla ilgili yazılar:

Kurbanı gösterişe değil, Allah’a kurban etmeli

“Kurban bayramında kurban kesmeye gücü yeten insanları da caydıracak hükümler ileri sürüyorlar. Sünnettir, şart değildir gibi. Doğrusu nedir?”

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/suleyman-kosmene/kurbani-gosterise-degil-allah-a-kurban-etmeli_358851

Kurban ibadeti ve dikkat edilecek hususlar

Kurban kelimesi, kendisi ile Allah’a yaklaşılan şey anlamındadır. Yani kurban; Allah’a yaklaşma ve O’nun rızasını kazanma vesilesidir.

Gaflete düşüp, sâhip olduğu malın, mülkün, servetin Allah’ın kendisine bir lütfu olduğunu unutabilen insan kendisine verilen nimetleri kendi bilgi ve çalışmasıyla kazandığı zannıyla güç ve kudrete malikmiş gibi davranabilir. Kibir ve gururla haddini aşabilir. Tevazu ve mahviyetten uzaklaşabilir. 

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/huseyin-cetinsoy/kurban-ibadeti-ve-dikkat-edilecek-hususlar_359218

DHA

Okunma Sayısı: 1541
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı