"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ev sahiplerini zor durumda bırakabilecek bu hukuki ayrıntıya dikkat edin

10 Mayıs 2015, Pazar 11:36
Doç. Dr. Serkan Ayan, kefillik şartlarının değiştiğini; ancak pek bilinmediğini, eskisi gibi düzenlenen sözleşmelerin hukuken geçersiz olduğunu söyledi.

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 'Kira Hukuku Sempozyumu'nu 2 ay aradan sonra 2. kez gerçekleştirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Halil Akkanat, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Altaş, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Faruk Acar, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Alper Gümüş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Murat Aydoğdu ve Doç. Dr. Serkan Ayan, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Murat İnceoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Emre Gökyayla, Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Oğuz Atalay, Prof. Dr. Muhammet Özekes, Prof. Dr. Hasan Petek ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Türkmen konuşmacı olarak katıldı. 

Kiracının komşularına saygı yükümlülükleri, kira sözleşmesinde kefillik şartları, ürün kirası, ticari işletmenin devrinin kira sözleşmelerine etkisi, kira sözleşmelerinin sona erme koşulları gibi konular 4 oturumda ele alındı. 

KİRAYA VEREN ZARAR GÖRÜR

Doç. Dr. Serkan Ayan, Türk Borçlar Kanunu’nun getirdiği yeniliklerden birine dikkat çekti. Doç. Dr. Ayan, kefillik şartlarının değiştiğini, ancak pek bilinmediğini, eskisi gibi düzenlenen sözleşmelerin hukuken geçersiz olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Ayan, şunları söyledi: “Yeni Türk Borçlar Kanunu’nun 583’üncü ve 584’üncü maddeleri, kira sözleşmelerinde kefalete ilişkin el yazısı ve eş iznini getirdi. Eski kanunda da limit belirtme zorunluluğu vardı ama yeni yasada kefilin el yazısıyla yazması şart koşuldu. Kefili ve aile birliğini korumak, kefalet miktarının sonradan değiştirilmesinin önüne geçmek amaçlandı. Buna göre; kira sözleşmesinde kefilin, kefalet verdiği miktarı ve tarihi el yazısıyla yazıp imzalaması gerekiyor. Aynı şekilde kefil gerçek kişiyse ve evliyse eşinin izin verdiğine dair yazılı beyanı da şart. Ancak bu yeni düzenleme Temmuz 2012’den bu yana yürürlükte olmasına rağmen kamuoyunda yeterince bilinmiyor. Şu an genellikle ya matbu sözleşmeler kullanılıyor ya da bilgisayardan çıkarılmış sözleşmeler imzalanıyor. Kefilin sorumluluk limitini ve tarihi el yazısıyla yazıp imzalamadığı, eşinin de izninin yazılı olarak bulunmadığı eski tip bu sözleşmelerde kefalet şekle aykırılık nedeniyle geçersiz, kefilin hiçbir hukuki sorumluluğu bulunmuyor.”

Doç. Dr. Ayan, bu ayrıntıyı gözden kaçıran ev sahiplerinin zor durumda kalabileceğini, böyle sözleşmelerin mutlaka yenilenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Okunma Sayısı: 2133
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı