Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının istihdama katılamayan engellilere yönelik başlattığı projeyle zihinsel engelli bireylerin seralarda ürettiği bitkiler ve sebzeler, semt pazarlarında satılabilecek.
TÜİK verilerine göre Türkiye'deki zihinsel engelli bireylerin sadece yüzde 5,8'i ücret karşılığı çalışıyor. Çalışmayan yüzde 94'lük kesimin önemli bir çoğunluğunun ise çalışma hayatına katılım konusunda umutlarının bulunmadığı ve bu kesimin de sadece yüzde 2,62'sinin aktif bir şekilde iş aradığı tespit edildi.
Bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ankara Kalkınma Ajansı ile "Engelim Üretmeye Engel Değil Projesi" adıyla yeni bir çalışma başlattı.
Proje için sera alanları oluşturuldu
Proje kapsamında, engellilerin tarımsal ürün yetiştiriciliği konusunda mesleki eğitim almaları sağlanacak ve eğitim süresince öğrendikleri bilgileri, oluşturulan tarım alanlarında pratik olarak tatbik etme imkanı yaratılacak.
Proje, 798 engelli bireyin tam zamanlı bakım hizmeti aldığı Ankara'daki Saray Engelsiz Yaşam ve Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde uygulanacak.
Merkezde oluşturulan sera alanlarında, tarımsal rehabilitasyonla zihinsel engelli bireylere bahçecilik, sebze yetiştiriciliği eğitimleri verilecek, eğitim sonunda da kursiyerler sertifika sahibi olacak.
Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirme yapan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, hedeflerinin her iş yerinde, her iş kolundaengelli vatandaşların çalıştığını görebilmek olduğunu söyledi.
Zihinsel ve ruhsal engelli bireyler için de yeni istihdam yöntemleri geliştirilmesine ve engelli bireylere farklı alternatifler sunulmasına önem verdiklerini vurgulayan Çiftçi, projenin istihdama katılamayacağı öngörülen engelli bireylerin üretime katılması için tasarlandığını kaydetti.
AA