"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Canavar böcek' Bartın'ı paniğe sevk etti

07 Temmuz 2015, Salı 15:59
Bartın'da "canavar böcek" olarak adlandırılan "Anoplophora chinensis" görüldü.

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Entomolojisi ve Koruma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yafes Yıldız, geçen yıl İstanbul Zeytinburnu’nda yüzlerce ağacın kurumasına sebep olan ve halk arasında "canavar böcek" olarak adlandırılan "Anoplophora chinensis"in Bartın’da da görüldüğünü ve Çin’den gelen süs bitkileri üzerinde tespit edildiğini bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, deniz yoluyla yapılan ithalatla Türkiye’ye girdiği tahmin edilen "Anoplophora chinensis" isimli böceğin, İstanbul’un ardından Bartın’da da görüldüğünü belirtti.

Böceklerin tüm bölgeye yayılma riski olduğunu aktaran Yıldız, "İstanbul’da yüzlerce ağacın kuruması ve asırlık çınar ağaçlarının tehlikeye girmesi üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri alarma geçmişlerdi. Bartın’da tespit edilen böceklerin yayılmadan önlem alınması gerekmektedir. Bununla ilgili yönetmelik yürürlüğe girmiştir. Ülkemizde karantina koşullarının daha sıkı uygulanması gerekmektedir” görüşlerine yer verdi.

Karadeniz’de fındık, Akdeniz’de turunçgiller tehlikede

Bartın’da tespit edilen ve yapraklı ağaçları tercih eden böcek türünün yumurta bıraktığını ve özellikle turunç, limon, mandalina gibi ürünlerde önemli zararlara sebebiyet verdiğini vurgulayan Yafes Yıldız, açıklamasında şunları kaydetti:

“Karadeniz bölgesi açısından bakıldığında böcek, kayın ve fındık türlerinde önemli zararlar doğurabilecek potansiyeldedir. Turunçgil üretim merkezi olması sebebiyle başta Akdeniz bölgesindeki ağaçlar ile çınarlarda böceğin yayılması durumunda ciddi sıkıntılar oluşacaktır."

Çin’den gelen süs bitkilerinde görüldü

Bartın’da görülen tehlikeli böceklerin Çin’den gelen süs bitkileri üzerinde tespit edildiğine işaret eden Yrd. Doç. Dr. Yıldız, Çin kökenli olarak Türkiye’ye getirilen Akçaağaç cinsi süs bitkileri üzerinde tespit ettikleri sayısı 50'yi bulan bu böceklerin odun zararlısı olduğunu, canlı ağaçları tahrip ederek kuruttuğunu belirtti.

AA

Okunma Sayısı: 2252
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı