"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bugün 20 Mart 'Dünya Serçe Günü'

20 Mart 2015, Cuma 11:39
İnsanlara yakın yerlerde yaşayan serçeler baharı haber vermek için cıvıldaşmaya başladı ve yuvalar yavrular için hazırlandı. 2010’dan beri kutlanan Serçe Günü’nde betonlaşma ve parkların kaybolması nedeniyle sayıları birçok ülkede azalan serçelere dikkat çekmek amaçlanıyor

Serçe sayıları azalıyor

Doğa Derneği’nin verdiği bilgilere göre, Fransa, Belçika, İtalya ve Finlandiya’nın da dahil olduğu 28 Avrupa ülkesinde ve Hindistan’da yapılan izleme çalışmaları, serçe sayısının önemli oranda azaldığını gösteriyor.

İngiltere’de son 40 yılda serçelerin nüfusu yüzde 64 oranında azaldı. Hollanda ve Almanya’da serçe, nesli tehlike altında olan bir tür olarak kabul ediliyor.

Aslında soluk renkli değiller

Serçe, hemen her zaman kentlerin tozuna toprağına bulanmış olarak görüldüğünden soluk renkli sanılır. Oysa erkeği özellikle üreme mevsimde canlı renklerle bezenir.

Cıvıltılar halinde, sesleri gün içerisinde duyulur. Bazen kuyrukları yelpazeye benzer açılır ve dövüşürler.

Serçeler göç etmezler, yerleşik ve koloniler halinde yaşarlar. Otuza yakın türü bulunur. En çok bilindiği ve sürekli görülen türü  bayağı serçedir. Tarla, bahçe gibi yerlerde ufak sürüler halinde yaşarlar.

Her şeyi yiyor

Bu kuş, türü her ne kadar doğada solucandan tohuma geniş bir yelpazede beslenmeye yatkınsa da  insan faktörünün değiştirdiği yaşam koşulları nedeniyle çeşitli  yiyeceklerle de beslenebilme yeteneği geliştirmişler. Çevresel bir etken olmadığı takdirde 20-25 yıl arasında yaşayabiliyorlar.

Sayılarının kış aylarında artığı tespit edilmiş. Popülasyonu yaklaşık 3.600.000 çift. Anavatanı Avrasya ve Kuzey Afrika olmakla birlikte, Güney Amerika dışında yeryüzünün hemen her yerine götürülmüş.

Türkiye’de onlarca yerel adı  var, bazıları şöyle: buğdaycık, cevcer, cücük, daraca, feli, seçer.

Gözlemle, paylaş

Doğa Derneği tüm doğaseverleri, parklarda ve bahçelerde serçeleri gözlemeye ve kayıtlarını paylaşmaya davet ediyor. Gözlem notları (yer, tarih, saat, serçe sayısı) ve fotoğraflar [email protected] adresine gönderilebilir veya “@dogadernegi, #dunyasercegunu #Worldsparrowday” hashtagleri ile twitter’da paylaşılabilir. Serçe kayıtları, Türkiye’nin kuş gözlem verilerinin toplandığı Kuşbank’a (http://kusbank.org) üye olunarak veritabanına kaydedilebilir.

Kaynak: Bianet

Okunma Sayısı: 3000
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı