Orman ve Su İşleri Bakanlığı, dünyaca ünlü Göcek'in eşsiz güzellikteki koyları Akbük, Taşyaka, Göbün ve Küçük Sarsala'nın mesire yeri olarak 10 yıllığına kiralanmak üzere ihale sürecinin devam ettiğini, buraların imara açılması, birilerine peşkeş çekilmesi, doğal ve tarihi yapıya zarar verebilecek tesislerin yapılmasının kesinlikle söz konusu olmadığını açıkladı.
Daha önce ihaleye çıkarılan sözkonusu koylarla ilgili Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı davada ihalelerin yapılıp kazananların açıklanmasından sonra Muğla İdare mahkemeleri yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın itirazı üzerine yürütmeyi durdurma kararları kaldırılınca ihale süreci yeniden başladı. Daha önce 29 yıllığına ihaleye çıkarılan ancak astronomik rakamlarla ihaleyi kazananların sözleşmeyi imzalamaması nedeniyle yarım kalan süreç bu kez 10 yıl kiralama şeklinde yeniden başladı.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nün internet sitesinden yapılan ihale duyurusuna göre ihale 16-17 Eylül tarihinde yapılacak. İlanda 1.18 hektarlık Küçük Sarsala 150 bin TL, 1.14 hektarlık Göbün 250 bin TL, 1.04 hektarlık Akbük 250 bin TL, 1.93 hektarlık Taşyaka 52 bin TL yıllık bedelden ihalenin başlayacağı bildirildi. Bölge halkı ve Muğlalıların ihale ısrarına tepkisi sürerken Orman ve Su İşleri Bakanlığı yazılı açıklamayla sürecin devam ettiğini duyurdu.
BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI
Bazı basın yayın organlarında Göcek Koylarının yapılacak ihale ile imara açılacağı, birilerine peşkeş çekileceği, doğal ve tarihi yapıya zarar verileceği gibi ifadelerine yer verildiği hatırlatıldı. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:
"Mesire yerlerinde planların dışında herhangi bir yapı veya tesis yapma imkânı bulunmamaktadır. Bu Bölgeler I.Derece Doğal Sit, Göcek- Fethiye Özel Çevre Koruma sahası ve Aynı zamanda 3621 Sayılı Kıyı Kenar kanuna tabi olması nedeni ile mevcut tesisler tadilat yapılarak kullanıma sunulacak yeni yapılması gereken tesisler ise yapılmadan önce ilgili kurumlardan onay alındıktan sonra yapılacaktır. Bu nedenle koylarda kesinlikle tahribat olmayacaktır. Aksi takdirde sözleşmeler derhal iptal edilmektedir. 2015 yılında vatandaşlarımıza iyi hizmet vermeyen 138 adet mesire yeri kapatılmıştır. Şikâyete konu olan koylar mesire yeri olmadığı halde mesire yeri şeklinde işletilmekteydi. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından bu koylar, tesis açısından kapsamı en dar olan C Tipi Mesire yerlerine dönüştürüldü. C tipi mesire yerlerinde otellerin kurulması mevcut mevzuatlarımıza göre mümkün değildir. İdaremizin itirazı üzerine Yürütmenin durdurulması kararının iptal edilmesi sonucu ve ihaleyi alan şahıslar sözleşmeyi imzalamaması nedeniyle teminatları irat kaydedilerek söz konusu mesire yerleri tekrar ihaleye çıkarılmıştır. Bu alanların imara açılması, birilerine peşkeş çekilmesi, doğal ve tarihi yapıya zarar verebilecek tesislerin yapılması kesinlikle söz konusu değildir."
DHA