"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

5 yılda 85 bin keklik tabiata geri salındı

28 Kasım 2015, Cumartesi 15:17
Afyonkarahisar'da Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğüne bağlı Şuhut Kanatlı Yaban Hayatı Keklik Üretme İstasyonunda son 5 yılda, yaban hayatının korunmasına yönelik üretilen 85 bin keklik, tabiata geri salındı.

Avcılık ve Yaban Hayatı Koruma Şube Müdürü Turgut Civri, Orman ve Su işleri Bakanlığınca 2009'da Şuhut'ta keklik üretim istasyonu kurulduğunu söyledi.

Sayılarının zamanla azaldığının belirlenmesi üzerine, üretim istasyonlarında yaban hayatı açısından önemli olan kekliklerin çoğaltılmasına karar verildiğini belirten Civri, "Yanlış tarım uygulamaları, bilinçsizce kullanılan ilaçlar, kaçak avcılık ve sanayileşme, yaban hayvanlarını olumsuz yönde etkiliyor. Yaşam alanlarında azalan bu canlıların popülasyonunu arttırmak için korumaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz" diye konuştu.

"Keklikleri 4 aylıkken doğaya salıyoruz"

Doğal yaşamda kekliklerin yumurtlama döneminin ilkbahar ayları olduğunu anlatan Civri, şöyle devam etti:

"Yavruları sıkıntı çekmesin, büyüsün ve kışa daha rahat girebilsin diye ilkbaharda yumurtluyorlar. Biz de üretim istasyonumuzda ilkbahar ortamını suni şekilde oluşturuyoruz. Ortamı ısıtarak, ışık vererek yumurtlamalarını sağlıyoruz. Kuluçka makinelerine koyduğumuz yumurtalardan, 24 günün sonunda civcivler çıkıyor. Yavru keklikleri, özel şekilde besliyoruz. Keklikleri, 4 aylıkken doğaya salıyoruz. İstasyonumuzda yılda 10 bin keklik üretimi planlanmış olmasına rağmen, titiz ve verimli bir çalışma sonucu her yıl 20 bin keklik üretiyoruz. İstasyonumuzdan, son 5 yılda 85 bin keklik doğaya bırakıldı. Bu yıl ise bugüne kadar istasyonumuzda üretilen 17 bin keklik salındı."

Ürettikleri kekliklerin yaşam alanlarına bırakılması sayesinde doğada daha fazla keklik popülasyonuyla karşılaşmaya başladıklarını aktaran Civri, şunları kaydetti:

"Doğada yaptığımız araştırmalarda, birçok yerde kekliklerle karşılaşmak bizi mutlu ediyor. Yol kenarlarında gruplar halinde kekliklerin bulunduğunu görüyoruz. Güzel bir keklik popülasyonu, oluştu. Kuşları, özellikle yaban hayatının azaldığı bölgelere bırakmaya özen gösteriyoruz. Birçok yerden talep geliyor, biz de bu talepleri Bakanlığa iletiyoruz. Onların planlamasıyla keklik salımını yapıyoruz."

Civri, tarım ürünlerine zarar veren canlılarla beslenen kekliklerin sayısının artmasının, tarımsal verim açısından önemli olduğuna dikkati çekti.

AA

Etiketler: keklik, afyonkarahisar
Okunma Sayısı: 1487
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı