Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden 120 kanaat önderi ortak basın açıklamasında terör örgütü PKK'ya 'ülkeyi terk et'çağrısı yaptı.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 120 kanaat önderi, huzur ortamının sağlanması için terör örgütü PKK mensuplarının ülkeyi terk etmesini istedi.
Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinde bir araya gelen Mardin, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Bitlis, Van, Bingöl, Hakkari, Gaziantep, Şanlıurfa, Muş ve Siirt'teki aralarında bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de yer aldığı kanaat önderleri, ortak basın açıklaması yaptı.
Grup adına konuşan Alihan Babat, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle tarihi bir çağrıda bulunmak üzere toplandıklarını belirterek, bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle anaların dökülen gözyaşlarının yürekleri yaktığını söyledi.
Geçmişte yaşanan tecrübenin, silah ve şiddetle hiçbir yere varılamayacağını, kan dökmenin hiçbir sorunun çözümü olmadığını defalarca gösterdiğini bildiren Babat, Çözüm Süreci'nin can kayıplarının önüne geçileceğine ve barışın sağlanacağına dair umutları büyüttüğünü vurguladı.
"Demokratik ortamın ortadan kalkması için hiçbir gerekçe yok"
Çözüm Süreci ile silahın devre dışı bırakılarak, sorunların siyaset zemininde çözümü için medeni bir toplumsal ortamın tesis edilmesini amaçladığını kaydeden Alihan Babat, şöyle konuştu:
"Bu süreçte silahların susması ve can kayıplarının yaşanmaması en büyük kazanımımız oldu. Bölgede hayat normalleşti, insanlarımız geleceğe güvenle bakmaya başladı. Birkaç ay öncesine kadar hepimizin büyük bir memnuniyetle karşıladığı bu demokratik ortamın ortadan kalkması için hiçbir gerekçe yoktur. Yaşadığımız 30 yıllık tecrübe silahın miadını doldurduğunu, acı ve gözyaşından başka silahla elde edebilecek bir kazanım olmadığını hepimize öğretti."
"Silahların yeniden devreye girmesinin makul bir izahı yoktur"
Babat, son bir buçuk ay içerisindeki çatışma ve terör ortamının insanların umudunu kırdığına, barış ve demokrasi beklentisini zedelediğine işaret ederek, 7 Haziran seçimlerinin ortaya koyduğu tabloyu, bölge insanının siyasete verdiği desteğin göstergesi olarak değerlendirdiklerini aktardı.
"7 Haziran Türkiye siyasetinin önünü açmıştır. Ülkemizde bireysel ve toplumsal her türlü talebin meşru siyaset zemininde demokratik biçimde dile getirilmesi ve savunulması mümkündür" ifadelerini kullanan Babat, şunları kaydetti:
"7 Haziran sonrasında silahların yeniden devreye girmesinin makul bir izahı yoktur. Kardeş kavgasının sona ermesi ve barışın yeniden tesis edilmesi için silahlı örgüt mensuplarının şiddete son vermesini ve ivedilikle ülkemizi terk etmelerini istiyoruz. Mevcut sorunlarımızın çözümünde silahın bir yöntem olmadığını, siyaset dışında silah ve şiddetle elde edilecek bir kazanımın bulunmadığını düşünmekteyiz. Çağrımız, bir an önce bu akıl dışı yoldan dönülmesi, silahlı mücadeleden vazgeçilerek, meşru demokratik siyasetin hakim olmasının sağlanmasına yöneliktir."
Çözüm Süreci'nin yeniden hayata geçirilmeli
Bölgenin aile büyükleri olarak, çatışmanın sora ermesini ve Çözüm Süreci'nin yeniden hayata geçirilmesi için gerekli katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirten Babat, şiddetten ve silahtan arınmış bir Türkiye'nin herkesin yararına olduğunu söyledi.
AA