Kocaeli’de Risale-i Nur rüzgârı esti 22.05.2012
KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi`nin düzenlediği 4. Kocaeli Kitap Fuarı geçen Pazar günü kapılarını kapattı. 12 Mayıs Cumartesi günü açılan fuara her gün on binlerce kişi gelerek sevilen yazarlarla bir araya geldi.
İlk gün 28 bin kişinin ziyaret ettiği fuarı 5 günde 198 bin kişi gezmişti. Türkiye’nin ikinci büyük kitap fuarı olma hedefiyle yola çıkan fuarı 9 günde 350 bini aşkın Kocaelili ziyaret etti. 4. Kocaeli Kitap Fuarı`nda 350 yayınevi ve 450 faaliyet yer aldı. Sivil toplum kuruluşunun da stantlarla katıldığı fuarda her gün onlarca yazar kitapseverler için kitaplarını imzaladı. Yeni Asya Neşriyatın kardeş kuruluşu olan Çamlık EğitimKültür ve Çevre Vakfı da fuardaki yerini aldı. Ayrıca Yeni Asya Gazetesi fuar girişine stant kurarak ziyaretçilere gazete dağıttı. Yeni Asya Neşriyat olarak da her gün en az bir yazar kitap severlerle buluşarak hem söyleşi ve konferans verdi, ardından kitaplarını imzaladı.
ALİ FERŞADOĞLU: HERŞEY ALLAH’I TESBİH EDİYOR
Fuarın birinci gününde gazetemiz yazarlarından Ali Ferşadoğlu, “Aile Hayatının Huzur ve Mutluluğu” konulu bir seminer verdi. Ferşadoğlu, aile huzursuzluğunun sebebinin ibadetsizlik olduğunu söyledi. Her şeyin Allah’ı tesbih ettiğini, ibadetlerin aynı zamanda dünya işlerini tanzim ettiğini namazın birlik-beraberlik, kaynaşma, fikir, ilim ve kültür alışverişi olduğunu belirtti. Sözlerine şu şekilde devam eden Ferşadoğlu, “Eğer Allah için evlenirseniz, Allah sevginizi arttırır. Eğer sevdiğiniz için evlenirseniz, sevginizi hayat şartları tüketebilir” dedi.
RİFAT OKYAY, HADİSLERLE ÖVÜLEN KOMUTANI ANLATTI
Fuarın ikinci günün sohbet misafiri Rifat Okyay'dı. İstanbul’u fethi ve Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul'un fethi hakkında bilgi veren Okyay, Sultan Mehmed’in hakkında sadece Ahmed İbni Hanbel’in, Müsned’inde zikrettiği “Konstantiniyye elbette feth olunacaktır. Ne güzel kumandandır o kumandan ve ne mutlu askerdir o askerler” hadis-i şerif’inin verdiği haberin onun şahsiyetini anlatma noktasından fevkalâde büyük ve kesin, anlaşılır bir tarif, tasvir, izah ve anlatım olduğunu belirtti. Seminer ardından Rifat Okyay yine Yeni Asya Neşriyat yazarlarından Hasan Güneş ile birlikte kitaplarını imzalayarak okuyucuları ile sohbet etti.
İSLAM YAŞAR: KİTAP CENNETE GÖTÜREN YOL HARİTASI
Fuarın üçüncü günde Bediüzzaman Beşlemesinin yazarı romancı İslam Yaşar bir seminer verdi. Kitap okumanın önemine değinen Yaşar, bugün kendisini kitapla ifade etmeyen bir düşünce sistemi olmadığını, kitabın bunun için temel değerlerin ve hayatın merkezinde olduğunu belirtti. Allah'ın kuluna kitapla seslendiğine dikkati çeken Yaşar, “Madem ahirette herkesin eline amelleri kitapla sunulacak, bunun için kitap hem dünya, hem ahiret için önemlidir. Eğer Asrı Saadet günümüzde olacaksa bu da Müslümanların kitabı ellerine almaları, almaları da değil okumaları, okumaları da değil, yaşamaları ile gerçekleşektir” dedi.
M. LATİF SALİHOĞLU, YENİ ANAYASAYI DEĞERLENDİRDİ
Dördüncü günün konuşmacısı gazetemiz yazarlarından Latif Salihoğlu'ydu. Gündemin en çok tartışılan konularından olan yeni anayasa ile ilgili düşüncelerini paylaşan Salihoğlu, yeni anayasada “dil”in nasıl yer alacağı ile ilgili olarak, “Bediüzzaman Münazarat eserinde yıllar önce Arapça’nın vacip, Kürtçe’nin caiz (seçmeli) ve Türkçe’nin lâzım, yani herkese lüzumlu olduğunu söylemiştir” diyerek resmî dil konusunu değerlendi. Yazar Salihoğlu, yeni anayasada eğer darbe mahsulü ifadeler korunması halinde, sıkıntıların artarak devam edeceğini belirtti.
FUAR’DA BEŞİNCİ GÜN KÂZIM VE YASEMİN GÜLEÇYÜZ VARDI
BEŞİNCİ günde ise gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni ve başyazarı Kâzım Güleçyüz ile Şefkat Kahramanları kitabının yazarı Yasemin Güleçyüz birlikte fuara katıldı. Kâzım Güleçyüz fuarda bir seminer verdi. Dünya barışı için Bediüzzaman modelinin önemine değinen Güleçyüz, konuşmasına başlarken, özellikle 11 Eylül olaylarını hatırlattı, karanlık bir saldırıyla, binaların tahrip edilmesiyle, dünyada İslâm endeksli bir mücadele ortamı oluşturulduğunu söyledi. Asıl amacın terörün İslâm’la özdeş olduğu imajının verilerek Batı ile İslâm arasında karşıt bir ortam oluşturmak olduğunu dile getiren Güleçyüz, Risale-i Nur’daki medeniyet tahlillerini nazara sundu. Kâzım Güleçyüz, “Kuvvete dayalı dünya görüşü güçlünün zayıfı ezmesini netice verdi. Menfaate dayalı dünya görüşü çatışmaları, savaşları doğurdu. Irkçılığa dayalı dünya görüşü başkasını yutmayı netice verdi” dedi. Buna karşılık, “Hakkı esas alan” Kur’an'ın adalet ve şefkat prensiplerinin dünya saadetinin gerçek temelleri olduğunu dile getiren Kâzım Güleçyüz, Müslümanların “doğru İslâmı ve İslâma layık doğruluğu fiilen yaşamaları” gerektiğine dikkati çekti..
SEKİZİNCİ GÜN İBRAHİM ÖZDABAK, HAYREDDİN EKMEN VE MEHMET ALİ KAYA
SEKİZİNCİ gününde fuara gazetemiz karikatüristi İbrahim Özdabak ile çocukların bütün sorularına cevap veren ve Peygamber Efendimizin hayatını çizgi roman şeklinde hazırlayan çizer Hayreddin Ekmen ve Mücedditler kitabının yazarı Mehmet Ali Kaya katıldı. Mehmet Ali Kaya imza programından önce Mücedditler konulu bir seminer verdi. Kaya , “Mücedditler aynı zamanda sünnetin ve dinin uygulanabilirliğini gösteren kişilerdir. Peygamberimiz Kur’ân-ı Kerim’i ve sünnetini miras olarak bıraktığı gibi, Üstad’da Risale-i Nurları talebelerine miras olarak bırakmıştır” dedi.
DOKUZUNCU GÜN SALİH ÇÖKREN VE DR. HAKAN YALMAN
FUARIN son günü olan dokuzuncu gününde Salih Çökren ile Dr. Hakan Yalman fuarda birer seminer verdi. Salih Çökren “Risale-i Nur’da orijinal yaklaşımlar” konulu bir söyleşinde Bediüzzamanın asrın müceddidi olarak Risale-i Nurlarla “tecdid”in aslını ortaya koyma görevini yaptığını, Risale-i Nur’un Kur’ân’ı aslına uygun tefsir eden bir külliyatı olduğunu örnekleriyle anlattı.
Yine gazetemiz yazarlarından Hakan Yalman, slayt gösterisi eşliğinde “Kainatın hecesi” konulu bir seminer verdi. Yalman, “Kâinatın bir kitap olduğunu ve bunun okunması gerektiği, yazarının maksatlarını anlayarak okuması gerektiğini, zerreye kim hüküm ediyorsa, kâinata da O’nun hükmettiğini” söyledi. İki yazar da seminerin ardından kitaplarını imzalayarak okuyucuları ile sohbet etti.
“EFENDİMİZİN HAYATINI RİSALE-İ NUR BAKIŞ AÇISIYLA YAZDIM”
FUARIN altıncı gününde ise Âlemlere Rahmet Peygamberimizin Hayatı kitabının yazarı Oğuz Umurca bir konuşma yaptı.. “Asr-ı Saadetten günümüze bakış” konulu söyleşi gerçekleştiren Umurca, kaleme aldığı Peygamberimizin Hayatı adlı kitabını Risale-i Nur bakış açısıyla yazmaya çalıştığını dile getirdi. Peygamberimizin sünnetinin bir pusula gibi yol gösterici olduğunu dile getiren Umurca, sahabelerin Peygamberimizin sohbet boyasına boyandığını ve onlara ulaşmanın imkânsız olduğunu söyledi.
PEDAGOJİ HÂLÂ EFENDİMİZİN EĞİTİM SEVİYESİNE ULAŞAMADI
SEKİZİNCİ günde “Evliliğin Kaçıncı Kilometresindesiniz?” ve “Çocuk Eğitiminde Şimdiki Aklım Olasaydı” kitaplarının yazarı Uzman Doktor Kenan Taştan kitap severler ile buluştu. Kenan Taştan Aile İçi İletişim konulu söyleşisiyle özellikle anne babalara önemli mesajlar verdi. Son 15 yılda Türkiye’de boşanmaların yüzde 285 arttığını vurgulayan Taştan, aile içinde anne babaların en iyi yapacağı şeyin birbirlerini sevmesi ve saygı duyması olduğunu söyledi. Taştan, pedagojinin hâlâ Peygamberimizin eğitim seviyesine ulaşamadığını ifade etti.
NURULLAH ÖZEN-KOCAELİ
http://www.yeniasya.com.tr/haber_detay2.asp?id=35245
http://www.euronur.tv/kitap-okumanin-onemi/
Yeni Asya EuroNur