"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Güney Kore'de Ramazan heyecanı

13 Temmuz 2015, Pazartesi 13:07
Güney Kore'deki camilerde sunulan iftar yemeklerinin masraflarını her gün farklı işadamları ve Müslüman ülkelerin büyükelçileri karşılıyor.

İftarlarda, Müslüman-gayrimüslim, oruçlu-oruçsuz fark etmeksizin herkese ücretsiz yemek dağıtılıyor. 

Güney Kore'deki Müslümanlar genelde camilerde kurulan iftar sofralarında oruçlarını açıyor. Özellikle başkent Seul'ün İtewon semtindeki Seul Merkez Camii Ramazan'da kurulan iftar sofraları ve hatimle kılınan teravih namazları ile dikkat çekiyor. 

İtewon'da Ramazan'ın gelmesi ile hemen hemen tüm Müslüman restoranlarının gündüz satışlarında düşüş yaşanıyor. Helal marketler ise iftar saatinin yaklaşmasına yakın tıklım tıklım oluyor.

İftar saatinin yaklaşması ile birlikte cami avlusuna halılar seriliyor ve ezanın okunması bekleniyor. Başta hurma ve su olmak üzere süt, muz, karpuz ve elma gibi aperatiflerle oruçlarını açan Koreli Müslümanlar, hemen camiye yöneliyor. Beraber cemaatle kılınan akşam namazının ardından tekrar avluya iniliyor ve iftar için kuyruğa giriliyor ve yemekler yenilip sohbetler ediliyor. 

Her gün farklı farklı Müslüman ülkelerin büyükelçilikleri ve Müslüman restoranların sahiplerinin üstlendiği iftar yemeği, Müslüman-gayrimüslim, oruçlu-oruçsuz fark etmeksizin herkese bedava dağıtılıyor. İftar yemeğinden hemen sonra vaktin girmesi ile cemaat teravih namazını kılmak için tekrar camiye geçiyor. 

Seul Merkez Camii, her yıl teravih namazını hatimle kıldırmak için yurtdışından imam getiriliyor. Bu Ramazan ayında da hatimle teravih kılmak için camiye Suudi Arabistan'dan bir aylığına imam geldi.

Nüfusunun yarısı bir dine inanmayan Güney Kore'de geri kalan nüfus ise yarı yarıya Budist ve Hıristiyan. Müslüman Korelilerin sayısı 30 bin kadar olarak tahmin edilse de, ülkede 100 bine yakın bir göçmen Müslüman nüfusu bulunuyor. 

Öte yandan, İtewon'un hemen aşağısında ABD'nin askerî üssü olması, bu semti yabancıların merkezi haline getiriyor. 1969 yılında Seul Merkez Camii'nin de bu semte inşa edilmeye başlanması ile Müslümanların adresi haline geldi. Özellikle cami etrafındaki dükkânların hemen hemen hepsi Müslümanlara ait.

Okunma Sayısı: 8112
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı