Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde özenle hazırlanan yöresel yemekler iftar sofralarına büyük lezzet katıyor.
Fakirle zenginin aynı sofrada buluştuğu ramazan günlerinde, yöreye özgü birbirinden lezzetli yemekler sofralardan eksik olmuyor. Toplumsal yaşamın değişimine bağlı olarak genç kuşağın yeterli düzeyde ilgi göstermediği yöre mutfağındaki bazı yemekler, aile büyükleri ile bu tür yemekleri yapan mekanlardaki ustaların maharetli elleriyle hazırlanarak, ramazan sofralarındaki yerini almaya devam ediyor.
Kuzu etinden hazırlanan ve özel kuyularda sabaha karşı pişirilip gün ağarmadan servis edildiği için "uykudan feragat ettiren lezzet" olarak bilinen büryan kebabı ramazanda da iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında.
Kuzu etinin 3 metre derinliğinde ve 100 santimetre çapında, içinde ateş bulunan kuyuların üzerindeki çengellere asılarak pişirilmesiyle hazırlanan büryan ramazan ayına özel de yapılıyor.
Tescil girişimi nedeniyle bir süre önce Siirt ve Bitlis arasında tartışmaya neden olan ve daha sonra Kastamonu'nun da dahil olmasıyla 3 ilin sahiplenmeye çalıştığı büryana Siirt'te vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.
"Vatandaşlar bir gün önceden sipariş veriyor"
Büryan ustası Murat Kayaalp, büryanın yapımının zahmetli olduğuna dikkati çekerek, yoğun talep nedeniyle gündüz hazırladıkları büryanı iftar saatinde satışa sunduklarını söyledi.
Büryanın kuyudaki ateş üzerine bırakılmış su dolu bakır kazanların üzerine kemiğinden sıyrılmış etin çengele asılı halde pişirilmesiyle yapıldığını belirten Kayaalp, şöyle konuştu:
"Kuyunun bakır kapağını kapatarak etrafını odun külünden bir çamurla sıvayarak hava almamasını sağlıyoruz. Et yaklaşık 3 saat piştikten sonra kuyudan çıkarıyoruz. Yaylada doğal ortamda beslenen kuzu eti kullanıldığı için çok lezzetli oluyor. Ramazanda iftara özel hazırlanan büryandan almak isteyen vatandaşlar bir gün öncesinden sipariş veriyor."
Kayaalp, büryana il dışından gelen konukların da yoğun talep gösterdiğini, Ankara ve İstanbul'da ramazanda büryan yemek isteyenlere de paket halinde gönderdiklerini kaydederek, "Hazırladığımız büryanı 2 saat soğuk bir ortamda şokladıktan sonra özel kaplarla uçak veya otobüsle başka illere gönderiyoruz" diye konuştu.
Yalova'dan Siirt'e gelen Umut İlhan, iftarda büryan yemeyi tercih ettiğini belirterek, herkese bu lezzeti tatmaları tavsiyesinde bulundu.
AA