"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

TEİAŞ Genel Müdürü kendini sorumlu tutarak istifa etti

06 Nisan 2015, Pazartesi 13:01
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tüm Türkiye’de yaşanan elektrik kesintisinden kendisini sorumlu tutarak Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır'ın istifa ettiğini açıkladı.

Yıldız, "Kendisini bu işte sorumlu gören TEİAŞ Genel Müdürümüz Kemal Yıldır da görevinden istifa etmiş bulunuyor. Diğer Yük Tevzi Daire Başkanlığı ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile alakalı da arkadaşlarımız açığa alınmışlardı ve onun üzerinden de soruşturma devam edecek." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜMSİAD) yeni yönetim kurulunu kabul etti. Burada Bakan Yıldız, tüm Türkiye’de yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kesintinin iletim sistemindeki bir hattaki arızadan başladığını, teknik bir arıza olmakla beraber, bir işletim hatasının da olduğu taraflarından düşünüldüğünü söyledi. 

Yıldız şunları kaydetti: "Yeni devreye girecek santralların bağlantı hattı çalışmaları nedeniyle Türkiye’nin doğusundan batısına bağlayan 5 tane ilettim hattının devre dışında kaldığını görüyoruz. Mikrosaniyeler mertebesindeki hatlardaki salınımların böyle bir konuya yol açtığını gördük. Birçok olumsuzluğun çok kısa bir süre dilimi içerisinde bir araya gelmiş olması çok aza olmakla beraber burada gerçekleşti. Toplam 7 hattın üzerinde uzun hatlarımız mesafe koruma roleleri çalışarak, güç salınımı gerekçesiyle devre dışı kalıyor. Dolayısıyla doğu ile batının bağlantısı bu yönde kopmuş oluyor. Doğu bölgesindeki üretim fazlalığına bağlı yüksek frekans, batı bölgesinde de tüketim fazlalığına dayalı olarak da düşük frekanstan dolayı gerek üretim santralleri gerekse iletimdeki hatlar toplamı 12 saniye içerisinde birbirini tetikleyerek en son bulunduğumuz noktaya ulaşıyor. Bu arada batıdaki yük atma sistemi devreye giriyor, üretim ve tüketim dengesini sağlamak üzere bir kısım teknik detaylar gerçekleşiyor. Yükler de devre dışı bırakılıyor olmasına rağmen, sistemin kendisini korumaya çalışıyor olmasından kaynaklanan birbirini tetikleyen bir yapıyla karşı karşıya kalıyoruz. Kesinti, iletim sistemindeki bir hattaki arızadan başlıyor. Teknik bir arıza olmakla beraber, bir işletim hatasının da olduğu tarafımızdan düşünülüyor. Bu arada kendisini bu işte sorumlu gören TEİAŞ Genel Müdürümüz Kemal Yıldır da görevinden istifa etmiş bulunuyor. Diğer Yük Tevzi Daire Başkanlığı ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile alakalı da arkadaşlarımız açığa alınmışlardı ve onun üzerinden de soruşturma devam edecek."

'SEÇİMLER DOLAYISIYLA İZİNLERİ KALDIRDIK'

Bakan Yıldız, seçimlerde beklenilen elektrik kesintileri iddialarına ise şöyle cevap verdi: "Seçimlerle ilgili bir elektrik kesintisi bekleyenler varsa bu konuda bütün arkadaşlarımızın izinlerinin şimdiden kaldırıldığını ve yoğun bir tedbir olduğunu belirtmek isterim."

Elektrik kesintisinin nedeninin açıklanmasının uzun sürmesi yönünde gelen eleştirileri değerlendiren Bakan Yıldız şöyle devam etti: "Süre uzun bir süre değildir normalde. Mühendislik açısından baktığımızda uzun bir süre değildir. ‘Bu iş yalnızca Türkiye’de oldu’ diyenlere karşı verecek çok fazla örneğimizin olduğunu söylemem lazım. Aynen çok benzer bir arızayla beraber 4 Kasım 2006 tarihinde Almanya’da bir hadise yaşandı. Bir iletim hattında ve yalnızca küçük bir bölgede yaşanan bir hadiseden bahsediyorum. Hadisenin nedeni, tam 2 buçuk ay sonra 29 Ocak 2007’de ancak raporlanabildi. Batılı ülkelerde 2 buçuk, 3 ay içerisinde raporlanan bir konuyu biz normalde 5. günün sonunda dün akşam itibariyle nihayetlendirmiş bulunuyoruz. 52 bin kilometrelik bir iletim hattının bütün kesitleri süre itibariyle de birçok olasılığı da ihtiva edecek şekilde bu çalışma başlatıldı. Varsa dışarıdan bir müdahale, gerek yurt içinden gerekse yurt dışından bunları ortaya koyacak şekilde bu çalışma da başlatıldı. Almanya’da yalnızca bir hattın devre dışı kalmasıyla beraber başlayan arıza, tıpkı bizimkine çok benzer bir şekilde, teknik açıdan da inceledik. Bizimkine çok benziyor. Yalnızca Almanya değil, Kıta Avrupası'nı da etkilemiş bulunuyor. Almanya’nın doğusu, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Avusturya ve Danimarka bir bölge, Almanya’nın batısı Hollanda, Belçika, Fransa, İspanya, Portekiz, İsviçre, İtalya bir bölge ve bütün Balkan ülkeleri de bir bölge olarak bu sistemden etkilendi. Kendini koruyabilen sistem oldu, kendini koruyamayan sistem oldu. Ancak bütün bunların net sebebi 2 buçuk aylık bir süreden sonra belli oldu. Ne varsa olduğu gibi biz bunu kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ama sonuçta birçok olumsuzlukların mesela bunların içerisinde yeni bir santralın devreye alınması için iletim hattının boşa çıkartılması var. Yanına bir iletim hattı daha yapılacak. O hattın elektriği kesiliyor. Bilerek kesiliyor ki oradan güvenli çalışmayla beraber bunu yapabilsinler. Bir başka hat arızadan dolayı açıyor. Bir başka hat salınımdan dolayı açıyor. Bütün bunların her birisinin biraya gelme ihtimali çok az ama bu az gerçekleşti. Yani o düşük ihtimal gerçekleşti. Biz diyoruz ki yüzde 1 ihtimalle o olabilir. Normalde o olay yüzde 99 olmaz. Ama o yüzde 1 olabilir. Burada gerçekleşen konu budur. Sistem güvenilir bir sistemdir. 33 yıldan bu yana şebekenin iki katına çıkmasına rağmen. Türkiye’de bir arz güvenliği ile ilgili bir problem yok. Tam tersi Adana Gaziantep bölgesinde oluşan konuyu tekraren söylemek istiyorum. 5 bin 200 megavatlık üretim santrali var, 2 bin 500 megavatlık tüketim var. Üretim santrallerimiz var, iletim santrallerimiz var. Bunlar önemli olduğu kadar bir o kadar da önemli olan konu şu, bunların eş zamanlı ve doğru şekilde yönetilmesi ve işletilmesi lazım. Arkadaşlarımız bir kısım noktalarda aşırı risk almış olabilirler. Tabi ki bu soruşturma sonrasında netleşecek. Ama bunun teknik gerekçelerle olduğu kanaatimiz de daha da netleşmiş oldu." diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1539
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı