"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Devamlı yeri değişen hakim kendini güvende hissedemez'

13 Ocak 2015, Salı 22:41
Yargıtay Başkanı Ali Alkan, bir yıl içerisinde 2-3 defa görev yeri değişen bir hakimin kendini güvende hissetmesinin mümkün olmadığını söyledi.

 Alkan, yeni Yargıtay Kanunu’nun, Yargıtay’ın kurumsal bağımsızlığını ortadan kaldırıcı nitelikte olduğunu ve yüksek mahkemenin faaliyetlerinin idari bir kurulun faaliyetlerine bağlı hale getirildiğini belirtti. 

Anayasa Hukukçuları Derneği, Ankara’da faaliyetlerini anlatan bir program düzenledi. Programa; TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, AK Parti milletvekilleri Ahmet İyimaya, Burhan Kuzu ve Mustafa Şentop ile birçok davetli katıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise Bakanlar Kurulu Toplantısı sebebiyle programa gecikmeli katıldı. Programda bir konuşma yapan Bozdağ, yeni anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

“2-3 DEFA GÖREV YERİ DEĞİŞEN BİR HAKİMİN KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Bakan Bozdağ’dan sonra kürsüye Yargıtay Başkanı Ali Alkan ise konuşmasında yargı bağımsızlığına dikkat çekti. Bir devletin hukuk devleti olabilmesi için yargı bağımsızlığının sağlanmasının gerekli olduğunu belirten Alkan, “İdarenin işlem ve eylemlerinin denetiminin bağımsız bir organ tarafından yapılması esasına dayanan yargı bağımsızlığının hem şekil olarak hem de öz olarak sağlanması gerekir. Hukuk devletinde bireyler, hangi davranışın sonunda ne tür bir muamele ile karşılaşacağını bilecek durumda olmalıdır. En başta birey olarak hakim ve savcıların da bu hakka sahip olması gerekmektedir. Hakim ve savcılara anayasada öngörülen yargıçlık güvencesi de tam olarak sağlanmalı ve hakim ve savcılar, kararlarını hiçbir baskı altında kalmadan tam bir vicdani rahatlıkla vermelidir. Bunu sağlamak ise hakim ve savcının değil, devletin görevidir. Hakimlik teminatı hakimler için değil, esasında bireyler için bir güvencedir. Bir yıl içerisinde 2-3 defa görev yeri değişen bir hakimin kendisini güvende hissetmesi mümkün değildir. Siyasetin etkisinde gibi algılanan bir yargının da, birey için bir güvence olması mümkün değildir. Hakimlerin hiçbir somut ve hukuki dayanağı olamadan görüş, düşünce, inanç ve mezheplerine göre ayrımcılığa tabi tutulması, hatta bunun sanki çoğulculuk gibiymiş gibi takdim edilmesi telafisi güç bir çok zarara yol açacaktır. Bir hakimin hakimlik unvanın önüne böylesi sıfatlar eklenmesi o hakimin tarafsızlığı ve bağımsızlığı konusunda kamu vicdanında büyük hasara neden olacaktır.” ifadelerini kullandı. 

YARGITAY KANUNU ELEŞTİRİSİ

Konuşmasında Yargıtay Kanunu’nda yapılan değişiklikleri de eleştiren Ali Alkan sözlerini şöyle dürdürdü: “Yargıtay Kanunu’nda yapılan son değişiklikler sonrası yapılan ve süre gelen uygulamalar, Yargıtay’ın kurumsal bağımsızlığını ortadan kaldırıcı nitelikte olup yüksek mahkemenin faaliyetleri idari bir kurulun faaliyetlerine bağlı hale getirilmiştir. Yeni anayasada bu husus mutlaka yargı bağımsızlığı esasına göre düzenlenmelidir.” 

ALKAN’IN KONUŞMASI BİTMEDEN BAKAN PROGRAMDAN AYRILDI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargıtay Başkanı Alkan konuşmasına devam ederken Anayasa Hukukçuları Derneği Başkanı ile kısa bir sohbet ettikten yaptıktan sonra programdan ayrıldı. Bozdağ’ın, Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın konuşmasını bitirmeden salondan ayrılması dikkat çekti.

Etiketler: ali alkan, hakim, açıklama
Okunma Sayısı: 1350
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı