Adalet Bakanı Bozdağ, Yargıtay’ın Hanefi Avcı’nın 'Devrimci Karargah'tan aldığı cezayı onaması hakkında “Dileğimiz, Yargıtay’ın değişim yaşarken, ‘Değişimden önce karar verildi’ şeklinde bir değerlendirmeye muhatap olmamasıdır. Tabii ben de manidar buluyorum” dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski emniyet müdürü Hanefi Avcı’ya 'Devrimci Karargâh Örgütü' davasında "örgüte yardım etmek" suçundan verilen hapis cezasını Yargıtay’ın onaması hakkında konuştu:
“Dileğimiz Yargıtay’ın yanlış anlaşılmalara yol açacak tartışmaların içinde hiçbir zaman olmamasıdır. Dileğimiz, Yargıtay’ın değişim yaşarken, ‘Değişimden önce karar verildi’ şeklinde bir değerlendirmeye muhatap olmamasıdır. Tabii ben de manidar buluyorum. Çünkü Yargıtay’da yasa gereği seçimler var. Daire başkanları seçildi. Pazartesi günü zannedersem birinci başkanlık kurulunun seçimi olacak. Daha sonra başkanlık kurulu yasa gereği Yargıtay’ın daireleri arasında üye dağılımı ve iş bölümünü karara bağlayacak. Böylesi yasal bir sürecin arifesinde kararın verilmiş olmasını herkes gibi ben de ünlem işaretiyle karşılıyorum.”
Bozdağ, Cemaat’e yapılan operasyon kapsamında Fethullah Gülen hakkında verilen yakalama kararının henüz bakanlığa gelmediğini söyledi.
Kitaptan sonra hayatı değişti
Hanefi Avcı'nın hayatı Eskişehir Emniyet Müdürü'yken yazdığı “Haliç'te Yaşayan Simonlar - Dün Devlet Bugün Cemaat” isimli kitaptan sonra değişmişti.
Avcı, Gülen Cemaati’yle ilgili bölümü geniş etki meydana getiren kitapta, Cemaat'in başta Emniyet olmak üzere, yargı, MİT, ordu ve diğer devlet kurumlarında örgütlendiğini, bu kurumların sistemlerini bozarak çalışmalarını engellediğini, personel arasında ayrımcılık ve düşmanlıkoluşturduğunu, özel yetkili mahkemelerce yürütülen soruşturmaların, arka planda Cemaat'in talimatıyla Emniyet İstihbarat’taki unsurları ve Cemaat'e bağlı savcılarca yürütüldüğünü, hukuksuz işlemler yapıldığını yazmıştı.
Kendi anlatımına göre bir zamanlar Gülen Cemaati ile yakın ilişkisi olan Avcı kitabın yayınlanmasından 38 gün sonra tutuklanmıştı.
Avcı, Devrimci Karargâh davasında "terör örgütüne yardım etmek" suçundan 5 yıl 7 ay 15 gün, "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlamasından 2 yıl 2 ay 20 gün hapis, "yargı görevini yapanları etkileme" suçundan 2 yıl 6 ay hapis ve "ruhsatsız ve vahim nitelikte otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşıdığı" gerekçesi ile 5 yıl ve 500 gün adli para cezası olmak üzere toplam 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezası almıştı.
Eski emniyet müdürü Hanefi Avcı geçen Haziran ayında Anayasa Mahkemesi'nin haklarının ihlal edildiğine karar vermesi üzerine cezaevinden çıkmıştı. Anayasa Mahkemesi karara gerekçe olarak tutukluluk gerekçelerinin yetersiz olmasını göstermişti. Dört yıl tutuklu kalan Hanefi Avcı, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını kullanmıştı. Oda TV kapsamındaki yargılanma süreci de devam ediyordu.
'Kitap' cezasına bozma
Yargıtay, Avcı'ya yazdığı kitap nedeniyle "yayın yoluyla işlenen yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis ile soruşturmanın gizliliğini ihlal suçundan verilen 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezasını 24 Aralık’ta bozuldu.
Yargıtay, Avcı’ya "Yasadışı silahlı Devrimci Karargâh terör örgütü ve mensuplarına yardım etmek" suçundan verilen 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasını ise onadı.
Hanefi Avcı'ya "ruhsatsız vahim nitelikte tam otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşımak" suçundan verilen 5 yıl hapis cezası da düzeltilerek onandı. Bu suçtan verilen cezada 1/6 oranında takdiri indirim uygulanmasına karar verildi.
(AA- Al Jazeera)