"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Siirt'in Tillo ilçesi tarihi dokusuyla ziyaretçileri çekiyor

07 Ağustos 2018, Salı 12:34
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Siirt'in Tillo ilçesindeki İsmail Fakirullah Hazretleri Türbesi, ekinoks günlerinde yaşanan "ışık hadisesi"yle dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekiyor.

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası İsmail Fakirullah'ın vefatı üzerine "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim" diyerek 254 yıl önce türbesinde yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının hocasının başucunu aydınlatması hadisesi, ilgi uyandırıyor.

Türbede 8 köşeli, 10 metre yüksekliğinde bir kule yapan İbrahim Hakkı Hazretlerinin türbenin 3 kilometre doğusuna harçsız taşlarla inşa ettiği küçük pencereli duvar ile vadiden yükselen güneş ışınlarının hocasının başucunu aydınlatmasını sağladığı düzenek, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Bu özelliğiyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2015 yılında dahil edilen türbe ve bileşenlerinin, UNESCO kalıcı listesine dahil edilmesi hedefleniyor.

"Sistemi ilk görenle hayretler içinde karşılıyorlar"

İsmail Fakirullah Hazretlerinin torunlarından İsmail Toprak, "evliyalar diyarı" olarak da bilinen ilçenin dünyanın birçok yerinden gelen ziyaretçileri ağırladığını söyledi.

İbrahim Hakkı Hazretlerinin yaptığı çalışmayla ekinoks günlerinde güneşin ilk ışıklarını hocasının başucuna yansıttığını dile getiren Toprak, "21 Mart ve 23 Eylül'de burada etkinlikler yapılıyor ve dünyanın birçok yerinden misafirler geliyor. Bu sistemi ilk görenler hayretler içinde karşılıyor." ifadelerini kullandı.

İbrahim Hakkı Hazretlerinin "Yıldızlar arasındaki mesafeyi Tillo sokaklarından daha iyi biliyorum" dediğini anlatan Toprak, bu kadar engin ilme sahip bir değer için bu çalışmayı yapmanın çok da zor olmadığını düşündüğünü belirtti.

 

İsmail Fakirullah Hazretleri Türbesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı kayıtlarında, İsmail Fakirullah Hazretleri Türbesi'nin "ışık hadisesi", kule ve duvar kalıntısı ile beraber tasavvufi inanışı yansıtması açısından önemli bir örnek olduğu belirtiliyor.

İsmail Fakirullah Hazretlerinin vefatından sonra öğrencisi İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından 18. yüzyılda yaptırıldığı belirtilen ve 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edilen türbeyle ilgili kayıtlarda bilgiler yer alıyor:

"İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası İsmail Fakirullah Hazretlerinin vefatı üzerine 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?' diyerek astronomi ve mimari açıdan büyük bir bilim harikasına imza atmıştır. Hocasının defnedildiği türbenin yanı sıra 8 köşeli ve 10 metre yüksekliğinde bir kule yapan İbrahim Hakkı Hazretleri, türbenin doğusuna harçsız taşlarla bir duvar inşa etmiştir. Gece ve gündüzün eşit olduğu ekinoks günlerinde (21 Mart ve 23 Eylül) kalenin arkasındaki vadiden yükselen güneş bu duvara çarpmaktadır. Işık sadece duvarda bulunan pencereden geçmektedir. İleride bulunan tepeden kırılan ışık, türbenin penceresinden içeri girerek, İsmail Fakirullah Hazretleri’nin mezarının başını aydınlatmaktadır."

AA

Etiketler: Siirt, Tillo, türbe, medrese, tarih
Okunma Sayısı: 13456
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı