"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Selimiye Camii'nin 440 yıllık şadırvan suyu, bu gerekçeyle kesildi!

29 Haziran 2015, Pazartesi 19:36
Edirne’de bulunan tarihi Selimiye Camii’nin asırlardan beri akan şadırvan suyu kesildi.

Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan ve 29 Haziran 2011 tarihinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren caminin müezzin mahfilinin altında bir şadırvan bulunuyor. Caminin hizmete açıldığı 1575 tarihinden bu yana şadırvandan su akıyor. Camiye gelen ziyaretçiler bu sudan içerek ibadetlerini yapıyor ve ziyaretlerini tamamlıyor. Ancak bazı ziyaretçilerin suya kutsiyet atfetmesi, halıların ıslanması, kötü kokunun yayılması nedeniyle şadırvanın suyu kesildi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in talimatıyla kesilen suyun açılıp açılmaması iki yıl sonra caminin içinde başlatılması planlanan restorasyonun ardından değerlendirilecek. 

Valiliğin kararı camiye gelen bazı ziyaretçileri üzdü. Camiyi ziyarete gelen İmran Sayacılar, yaşlıların bu suya Zemzem suyu dediğini belirterek suyun kesilmesini istemediğini ifade etti.

“Niçin akıtmadılar” diye soran Sayacılar, “Akıtsınlar günah. Hele hele Cuma günü öğlen ile sala arası çok sevap. Buradan içiyoruz. Zemzem suyu diyorlardı yaşlılarımız. Biz de devamlı bunu biliyoruz. Bunun anlamı budur.” dedi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise şadırvan suyunun kendi talimatıyla kesildiğini söyledi.

Suyun camide çok kötü koku yaptığını belirten Şahin, “Bir de bazıları kutsal diye onu alıyor, götürüyor. Bazı gerekçeleri var onun. Bakın şimdi o koku önlendi. Islanıyor oralar, halılar ıslanıyordu. Sonra kurumuyor.” dedi.

Bu gerekçelerden dolayı suyun kapatıldığını dile getiren Vali Şahin, “Su, sudur. Zemzem’in dışında suyun kutsiyeti suyun su olmasıdır. Dolayısıyla orayı kapatırdık. Şimdi gayet güzel oldu. Caminin iç kısmı restorasyona girecek. Sanırım iki yıl içerisinde restorasyona girer. O restorasyondan sanıyorum değerlendirilir.” diye konuştu.

Okunma Sayısı: 10283
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Toygar

    30.6.2015 08:19:49

    Suyu kesmek acizliğin göstergesi olsa gerek! Suyu kesmek yerine, kutsiyet konusunda insanları bilgilendirmek daha doğru bir davranış olurdu. Vatandaşı cahil, kendini onun yerinde amir ve üst tabaka gören ancak memlekete hizmetkar olması gerekenler, koltuklarının hakkını veremiyorlar. Kötü koku yayılması sudan değildir, olsa olsa halıların ıslanması nedeniyledir. Bu durum 1575 yılından beri kimseyi rahatsız etmemiş, şimdi ortaya çıkmış, öyle mi? Tut ki öyle, çözümü bu idi, 440 yıldır kimse akıl edemedi, öyle mi? Suyu kapatmak çözüm oldu, etrafına tertibat almak akıl edilemedi, öyle mi? Garip bir restorasyon hikayesi daha! Kapat çözüm budur! Cahilce bir çözüm!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı