"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kültürleri bağlayan Uzunköprü Guinness yolunda

27 Temmuz 2018, Cuma 19:21
UNESCO'nun Somut Varlıklar Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ndeki Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü olma özelliğini taşıyan tarihi Uzun Köprü'nün özellikleri itibarıyla kalıcı listede yer alması bekleniyor.

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde Ergene Nehri üzerinde yer alan, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü olma özelliğini taşıyan tarihi Uzun Köprü'nün, UNESCO'nun Somut Varlıklar Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınmasının ardından kalıcı listeye girmesi yönünde beklentiler arttı.

Osmanlı Devletinin altıncı padişahı Sultan 2. Murad döneminde, Mimar Muslihiddin tarafından, 1426-1443 yılları arasında inşa edilen, bin 393 metre uzunluğunda, 6,80 metre genişliğinde, 174 kemeri bulunan köprünün "Üzerinden araç geçebilen dünyanın en uzun taş köprüsü" olma özelliği dolayısıyla Guinness'e başvuruldu.

UNESCO Dünya Miras Merkezi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, Somut Varlıklar Dünya Kültür Miras geçici listesine alınan ve altı asırdır ayakta olan köprünün, özellikleri bakımından kalıcı listeye de girmesi bekleniyor.

"Osmanlı'nın güç sembolleri köprüye nakış nakış işlenmiştir"

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, köprünün Osmanlı Devleti döneminde lojistik amacıyla yapıldığını belirterek, "Uzunköprü ilçesi de köprüye bağlı olarak oluşan bir kenttir. Kent adını köprüden almıştır. Dünyanın en uzun ve en sağlam taş köprüsüdür, hala ayaktadır." diye konuştu.

Köprünün üzerinde birçok ritüeli barındırdığını anlatan Hacıoğlu, şunları kaydetti:

"Osmanlı'nın güç sembolleri köprüye nakış nakış işlenmiştir. Köprü, çalışmalarımızla geçici listeye alındı. Tarihi köprünün kalıcı listede yer alması için öncelikle restorasyonunun bitmesini bekliyoruz. Orası çok güzel şekilde restore edildikten sonra ışıklandırılacak ve UNESCO kalıcı kültür mirası listesine girecek. Selimiye Camisi'ne gelen ziyaretçilerin en az yarısı Dar'ül Şifa'yı gördüğü gibi 2. Bayezid Külliyesi'ni gördüğü gibi Uzun Köprü'yü de görecekler ve Edirne'nin UNESCO Kültür Mirası'ndaki üçüncü eseri olarak Türkiye'ye ve dünyaya sesini duyuracaktır."

Hacıoğlu, köprünün restorasyonu için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca ihale açılacağını sözlerine ekledi.

Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen de yapının ecdat yadigarı önemli bir tarihi miras olduğunu belirterek, "Tarihi Uzun Köprü'nün restorasyonu tamamlandığında, çevresinde köprümüzün tarihini anlatan fotoğraflar ve bilgilendirme panoları konulacak, ışıklandırma da yapılabilir. Köprümüz Turizm bakımından ülkemize katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Osmanlı'nın sanat ve estetik anlayışını sergiliyor

Kireçtaşı ve traverten cinsi kesme taş blokları ile inşa edilen Uzun Köprü, Orta Asya'dan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada faklı kültürleri bünyesinde toplayan Osmanlı'nın, sanat ve estetik anlayışından motifler taşıyor.

Köprünün kemerlerinde, genellikle kilit taşı üzerinde yer alan bezeme öğelerinde, geometrik motifler, bitki ve hayvan figürleri, merkezi veya Rumi palmetler yer alıyor.

Bu anıtsal su yapısı, kullanılan malzemenin seçimi, ayakların yerleştirilmesi, kemer açıklıklarının belirlenmesi, yükseklik eğimlerinin hesaplanmasındaki mühendislik bilgisi sayesinde, uzunluğuna rağmen, zorlu doğa şartları altında 6 asra yakın süredir ayakta kalmayı başardı. 

AA

Okunma Sayısı: 2334
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı