"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

‘Hamidiye Su Terazisi’ne restorasyon

27 Temmuz 2018, Cuma 00:49
İstanbul Kağıthane’de 1899 ile 1902 yılları arasında 2. AbdÜlhamid’in yaptırdığı “Hamidiye Su Terazisi” restore edilecek.

Kağıthane’de 1899 ile1902 yılları arasında 2. Abdülhamid’in yaptırdığı “Hamidiye Su Terazisi”nin restorasyon projesi tamamlandı. Proje, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 1 No’lu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na dün iletildi. Terazinin tepe noktasında olan ve günümüzde yok olmuş, gotik üslûptaki külâh da restorasyon sonrası su terazisindeki yerini alacak.

İSKİ mülkiyetindeki Hamidiye Su Terazisi’nin restorasyon projesi, İBB’nin “İstanbul’un Muhtelif İlçelerinde Yer Alan Su Terazilerinin Rölöve, Restitüsyon Restorasyon ve Harita Mühendisliği Projelerinin Hazırlanması İşi” kapsamında, Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü’nce projelendirildi. Suyu pompalamak ve gerekli olan basıncı sağlamak için, su kaynaklarına ve dağıtımı yapılacak yerlere göre daha yüksek kotlarda inşa edilen, su tankı sistemiyle çalışan “su terazileri”, İBB tarafından restore ediliyor. 

119 YIL ÖNCE İNŞA EDİLDİ

İstanbul’un Galata-Beyoğlu bölgesine düzenli içme suyu getiren Hamidiye Su Yolu, vakıf su hatlarının son halkası olarak, 1899-1902 yılları arasında, Sultan Abdülhamid tarafından inşa edildi. Hamidiye Su Yolu’nun önemli bir yapısı olan su terazisi, 1899 ile 1902 yılları arasında inşa edildi. Kagir, silindirik planlı yapının gövdesi yatay silmelerle üç bölüme ayrıldı. Zemin bölümü bezemesiz olun yapıda, sadece düz bir kapı yer alıyor. Orta bölümde, düşeyliği vurgulayan ve cepheye hareketlilik kazandıran, mimarlıkta bir bölümü duvara gömülü taşıyıcı sütun olarak adlandırılan 8 adet pilastrla çevrelendi. Ayrıca gövde üzerinde yuvarlak kemerli 3 adet pencere açıklığı bulunuyor. Üst bölümde ise yapıyı 23 konsola oturan profilli, çerçeve biçimli oymalı çıkıntı olarak bilinen bir korniş saçak çevreliyor. Gövde, tepede her çeşit eserin kıyısına gelen girintili çıkıntılı askılar anlamına gelen ikili dendanlarla son buluyor. Bu arada, İBB, Hamidiye Su Terazisi’nin yanı sıra 12 su terazisinin restorasyon proje çalışmalarını sürdürüyor. 

86 SU TERAZİSİ OLDUĞU BİLİNİYOR

Yapılan araştırmalar sonucunda İstanbul genelinde 86 adet su terazisi tesbit edildi. Bunlardan 62 adedi Avrupa Yakası’nda, 24 adedi ise Anadolu Yakası’nda bulunuyor. İlçelere göre dağılımına bakıldığında ise yoğunluğun Fatih ve Sarıyer ilçelerinde olduğu belirtiliyor. Fatih’te 22, Sarıyer’de 16, Üsküdar’da 11, Eyüp’te 10, Beykoz’da 8, Kadıköy’de 5, Beşiktaş’ta 3, Beyoğlu’nda 3, Şişli’de 2, Bayrampaşa’da 2, Güngören ve Esenler ilçelerinde birer su tera­zisi bulunuyor. Bu yapılardan 61 adedinin mevcut olduğu, 23 adedinin kayıp olduğu belirtiliyor. 1 adedinin mevcut olup olmadığının belli değilken, 1 adedi de askerî alan içerisinde bulunduğundan yerinde tesbiti yapılamadı.

DHA

Etiketler: istanbul, kağıthane
Okunma Sayısı: 2768
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı