"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

107. Mushaf’ını yazarken vefat eden hattat

21 Ekim 2014, Salı 14:22
Zeytinburnu Belediyesi, Beşir Ayvazoğlu moderatörlüğünde düzenlediği Zeytinburnu’nun Ebedi Sakinleri söyleşi dizisi ile her ay Merkezefendi Mezarlığı’nda kabri bulunan tarihe mal olmuş önemli şahsiyetleri yâd edecek, kitaplaştırarak tarihe kaydedecek.

İlk bölümünde İbn’ül Emin Mahmut Kemal İnal tarafından yapılan araştırma neticesinde mezar taşının bulunamadığı söylenen Hattat Kayışzade Hafız Osman Nuri Efendi’den bahsedilen söyleşide, hattat Doç. Dr. Süleyman Berk konuşmacı olarak yer aldı. Söyleşi, Beşir Ayvazoğlu’nun hat sanatının Osmanlı’ya gelişini dinleyicilere kısaca anlatmasıyla başladı:

“Hat sanatı kültürümüzde önemli bir yeri var. İslam dünyasının estetik kimyasının hat ile ilişkisi mühimdir. İslamiyetle birlikte tasvir konusunda putperestliğe dönülür kaygısıyla bir hassasiyet meydana gelmiştir. Kur’an-ı Kerim’de kesin bir yasak olmamasına rağmen hadislerle yasaklanmıştır. Müslümanlar tasvirin yasaklanması ile yaratıcı dehaları devreye girmiş ve yazıya yönelmişlerdir. Yazı zamanla gelişmiş, yeni yeni yazı türleriyle birlikte hat sanatının ustaları ortaya çıkmıştır. Osmanlı’da ise Şeyh Hamdullah öncü hattat olmuştur. Hattat Kayışzade Hafız Osman Nuri Efendi’de hat sanatımızı bir adım ileri taşıyan hattatlarımızdan biridir. Kendisinin Merkezefendi Mezarlığı’ndaki mezartaşı yakın zamanda Süleyman Berk tarafından bulunmuştur. ” Doç. Dr. Süleyman Berk ise merhum hakkında dinleyicilerle şu bilgileri paylaştı:

“107. Mushaf’ını yazdığı esnada bir yatsı namazını eda ederken vefat etmiştir.”

“Burdur’da doğan Hattat Kayışzade Hafız Osman Nuri Efendi sanat tahsili için İstanbul’a geliyor. Kazasker Mustafa İzzet Efendi’den sülüs ve nesih yazılarını meşk edip, icazet almıştır. Kendisi ömrü boyunca 106 adet Mushaf tamamlamış, 107. Mushaf’ını yazdığı esnada bir yatsı namazını eda ederken vefat etmiştir. Hattat yazının güzelleşmesinde öncü olmuştur. Osmanlı Dönemi’nde saygıda kusur edileceği endişesiyle bir süre Kur’an-ı Kerim basımına izin verilmemiştir. Matbaa-i Osmaniye’de basılmaya başlandığında ise baskıda kullanılan malzemelerin yıkandığı suyun dahi normal su giderine gitmesine izin verilmemiş, ayrı bir gider oluşturulmuştur. Hattat Kayışzade Hafız Osman Efendi’nin yazdığı Mushaf burada basılmıştır, Diyanet yıllarca onun eserini basmıştır, ecza ile basıldığı için ilk örneği bulunamamıştır, zamanla da baskı yıpranmıştır.” Zeytinburnu’nun Ebedi Sakinleri söyleşi dizisinin Kasım ayı programında, Ağustos 2014’de vefat eden Prof. Dr. Bilge Seyidoğlu; arkadaşı İnci Enginün ve öğrencisi Prof. Dr. Yakup Çelik’in anlatımıyla yad edilecek. 

Okunma Sayısı: 2343
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı