"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kur’an ve tefsir okumak

Kâzım GÜLEÇYÜZ
03 Temmuz 2016, Pazar
Nur derslerinin saff-ı evvel muhatapları arasında yer alma mazhariyetine nail kılınan bahtiyarlardan biri de emekli yüzbaşı Refet Barutçu. Nitekim Barla Lâhikası’nda hem kendi mektupları, hem de Üstadın ona hitaben yazdıkları ile adı en çok geçen hizmet öncüleri arasında o da var.

Üstadın Refet Beye yazdığı mektuplardan birinde Üç Aylar ve Ramazan’da ne gibi meşguliyetler içinde olunması gerektiği bahsinde çok dikkat çekici ve orijinal bir tavsiye yer alıyor:

“Bu Şuhur-u Selâse (Üç Aylar) çok kıymettardır; Leyle-i Kadrin (Kadir Gecesinin) sırrıyla seksen sene bir ömrü kazandıracak bir vakitte en iyi, en efdal şeylerle meşgul olmak lâzım geliyor.

“İnşaallah, Kur’an’a ait mesaille (meselelerle) iştigal, bir nevî manevî mütefekkirâne Kur’an okumak hükmündedir. Hem ibadet, hem ilim, hem marifet, hem tefekkür, hem kıraat-ı Kur’an manaları risalelerin istinsah (çoğaltma) ve mütalâalarında vardır itikadındayız...”  (Barla Lâhikası, s. 530) 

Elbette ki, Kur’an’ın lâfzını okumanın, hatta ezberlemenin ayrı bir değeri ve üstünlüğü var. Ki, bununla ilgili olarak Üstad şunu yazıyor:

“Bu kâinatta ve her asırda en büyük makam Kur’an’ındır. Ve her bir harfinde, ondan tâ binler sevap bulunan Kur’an’ın hıfzı ve kıraati, her hizmete mukaddem ve müreccahtır (öncelikli ve tercih edilir).” (Kastamonu Lâhikası, s. 88)

Ancak devamında şunu da ifade ediyor:

“Fakat Risale-i Nur dahi o Kur’an-ı Azîmüşşan’ın hakaik-ı imaniyesinin burhanları ve hüccetleri (iman hakikatlerinin delilleri) olduğundan ve Kur’an’ın hıfz ve kıraatine vasıta ve vesile ve hakaikını tefsir ve izah olduğu cihetle, Kur’an hıfzıyla beraber ona çalışmak da elzemdir...”

Görüldüğü gibi, Üstad Kur’an okumanın ve ezberlemenin müstakil fazilet ve sevabına işaret ederken, bunun, ayetlerin manasını öğrenip tefekkür ederek tamamlanması gereğine de vurgu yapıyor. 

Ve özellikle Risale-i Nur gibi bir tefsiri okumadan, sadece ayetlerin lâfızlarını kıraat ve ezber etmenin noksanlık olacağını ima ediyor.

 (İman Hizmeti kitabımız, s. 31-2)

Manevî cihadın bayraktarlığını Risale-i Nur cemaati yapıyor

http://www.yeniasya.com.tr/video/manevi-cihadin-bayraktarligini-risale-i-nur-cemaati-yapiyor_401240

Ruh ve akılları nurlandıran Risale-i Nur nasıl bir tefsirdir?

http://www.yeniasya.com.tr/risale-i-nur-dan/ruh-ve-akillari-nurlandiran-risale-i-nur-nasil-bir-tefsirdir_398890

Etiketler: risale - i nur, tefsir
Okunma Sayısı: 4366
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı