"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gaziantep Tarihle modernliği BİRLEŞTİREN ŞEHİR

21 Mayıs 2011, Cumartesi
90'lı yılların başında uğradığı değişimle farklı bir kimliğe bürünen şehri sayfalarımıza konuk ediyoruz. Geçmişine sahip çıkan, turizm hamlesi yapan bunun yanında da modernlikten vazgeçmeyen Gaziantep, tarihle modernliğin birleştiği bir görüntü çiziyor.
Gaziantep Tarihle modernliği BİRLEŞTİREN ŞEHİR
 
GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi'nde en fazla nüfusu olan şehir Gaziantep'dir. Tahmini nüfus 1,5 milyon kadardır. Şehit Kâmil ve Şahinbey olmak üzere iki metropol ilçeye ayrılmış. Türkiye'nin hâlâ yaşanılan en eski şehri durumunda. Büyükşehir olarak bütün imkânlara sahip. Ancak büyükşehir olmanın getirdiği stresten uzak, tarihî mekânları ve müzeleriyle dolu dolu bir şehir. Hayat kültürü çok gelişmiş. Genel olarak çok ferah olan şehirde geniş alanlara yayılmış olan 100. Yıl Parkı ve botanik parklar Anteplilerin hafta sonlarında aileleriyle birlikte "sahre" yani dinlenip, piknik yaptığı yerlerin başında geliyor..
 
(Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, arkadaşımız Erol Doyuran'a Gaziantep'in son dönemde her yönden büyük değişimler yaşadığını anlattı..)
 
 
G. ANTEP ÇOK GELİŞMİŞ
Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in bize dediği gibi Gaziantep denildiğinde ilk akla gelen değişim. Her konuda bir değişim var Gaziantep'de. İhracatta büyük bir değişim var. İhracat son 10 yılda 8 kat artış gösterip, 4 milyar dolara dayandı. Ticarette, yatırım atağında önemli değişimler var. Bunun yanında Gaziantep kimliğinde de bir değişiklik gösteriyor. Yakın zamana kadar insanların Gaziantep'le ilgili bildiği şey, kebap, lahmancun ve baklavaydı. Biraz da sanayi vardı. 90'li yılların başında başlayan değişimle farklı bir kimlik oluştu. Geçmişine sahip çıkan, turizm hamlesi yapan, bunun yanında modernlikten vazgeçmeyen bir şehir oldu. Yani tarih ile modernliği birleştiren bir kimliğe büründü. Gaziantep'deki en önemli nokta bu. Şehirde var olan birçok tarihî değerler bugün su yüzüne çıkmaktadır. Bunlar önümüzdeki yıllarda turizm pastasından gelecek gelirlerin ana mihengi noktaları, ana basamakları olacaktır..
İŞSİZLİK YOK, HUZUR VAR
Gaziantep işsizlik probleminin en az olan, huzurun olduğu, sosyal ve kültürel faaliyetlerin en üst düzeyde olduğu bir şehir. Böyle olunca komşu illerden sürekli göç almak zorunda kalıyor. Konut açığını TOKİ yaptığı  ciddî ve önemli yatırımlar sayesinde kapatmaya çalışıyor. TOKİ sadece konut değil, kültürel mirasa da yatırımlar yapıyor. Şehir içinde 100 yıllık tarihî bir eseri restore ettirdi. Bayazhan'da bir şehir müzesi, bir restoran ve bir cafe hizmete girdi.
ULAŞIM PROBLEMİ YOK
Yine şehrin içinden geçen tramvay 6 yıl önce hizmete sokuldu. Doğru bir yatırım ve doğru bir güzergâh ile üniversite ile şehir arasında bir hat oluşturuldu. 5 vagonla günde çoğunluğu üniversite öğrencisi olan 20 bin yolcu taşıyanarak rekor kırıldı.. Gaziantep şehirleşme konusunda başarılı bir alt ve üstyapıya sahip. Öğrenciler modern yerleşim bölgelerinde, uygun fiyatlarla kendilerine rahat bir hayat kurabiliyor. Gaziantep, hava ulaşımı bakımından da çok gelişmiş. Gaziantep Oğuzeli Havaalanından uluslar arası uçuşlar da yapılmaktadır. Havaalanı şehirden yaklaşık 20 km. uzaklıktadır. Gaziantep'e Türkiye'nin dört bir yanından otobüs ve trenle kolayca ulaşmak mümkündür.
ŞEHRİN SEMBOLÜ KALE
 Şehrin sembolü Gaziantep Kalesi. Alleben Deresinin kenarında, kısmen tabiî kayalık, kısmen de höyük üstüne kurulmuş. Şehre hakim bir konumda. İç ve dış kaleden oluşmakta olup, iki yolu var. Antep Kalesi; çevresinde sit dokusunun korunduğu eski Antep evlerini, hanları, hamamları ve camileri mimarinin oluşturduğu eski şehrin bütünlüğünün, en güzel ve anlamlı izlendiği seyringâh özelliği taşımaktadır. Kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektir. Kale 1481' de Mısır Sultanı Kayıtbay tarafından ikinci defa onarılmıştır. Ana kapı üzerinde yer alan kitabeden ise, Osmanlı imparatorluğu döneminde Kanunî Sultan Süleyman tarafından 1557'de tamir edildiği anlaşılmaktadır.
 
Şirvan Cami
 
 
Gaziantep Kalesi'nin batısında
Seferpaşa Mahallesi'nde bulunuyor. Eskiden tarihî Gaziantep camileri içerisinde minaresi iki şerefeli olan tek cami olduğundan, bu camiye halk tarafından "İki Şerefeli Cami" de denir. Şirvani Mehmet Efendi, camiyi yaptıran kişinin adıdır. Rivayete göre Şirvani Seyit Mehmet Efendi, Hz. Muhammed'in (asm) torunu Hz. Hüseyin'in soyundan gelmektedir. Caminin yapılış tarihinin 1677 yılından önce olduğu
belgelerden anlaşılmaktadır.
 
 
 
ÇOK ZENGİN MUTFAĞI VAR
GAZİANTEP'TE çeşitli kültürlerin buluşması dolayısıyla oluşan zengin mutfağında yaklaşık 252 çeşit yemek türü yer alıyor. Gaziantep mutfağı denildiğinde akla ilk gelen yemekler arasında bulunan kebap çeşitleri, bilinen türlerinin dışında yeni dünya, sebzeli, ayva, elma, firenk, simit, patlıcan, kazan, kabak, Kilis, ekşili, mantar, yoğurtlu ve ayvalı ve tas kebapları olmak üzere 32 türde yapılıyor. Yine mutfakta 26 çeşit köfte yapılırken, 27 çeşit pilav, 15 çeşit dolma, 26 çeşit etli yemek, 15 çeşit turşu ve 22 çeşit helva bulunuyor. Gaziantep yöresel yemekler ve kebapların yanı sıra Antep fıstığı ve baklavanın da merkezidir.
 
İMAM ÇAĞDAŞ BİR NUMARA
GAZİANTEP'İN en ünlü restaurantları arasında şehrin dışında yeni hizmete giren Zirve ve ünü yurt dışına taşan İmam Çağdaş başı çekiyor. Bu iki restaurant oldukça nezih ve modern.  Yoğun müşteri yüzünden siparişler için garsonlara ulaşmak çok kolay değil. Ana yemek öncesinde Gâvurdağı ve kekik salatası sunuluyor. Arkasından ara sıcak olarak  verilen Ali Nazik 'in lezzetini anlatmak mümkün değil. Karışık kebaplarda etlerin tazeliği damaklarda ayrı bir tat bırakıyor. İmam Çağdaş baklava konusunda Antep'te bir numara. Özellikle bol fıstıklı kare kuru baklava bir şaheser. Bu işletmede yerli turistlerin izdihama yolaçma pahasına kilolarca baklava siparişi verdiğini not düşelim.
 
Gaziantep'e gelip de kaleye çıkmamak olmaz. Şehrin ortasında yükselen kale Suriye'nin ikinci büyük şehri olan Halep Kalesi'nin birebir kopyası. Kaleyi ne zaman ve kimin yaptığı bilinmiyor. Kalenin çapı 100 metre, uzunluğu ise 1200 metre. Bir zamanlar 36 burcu olan kalenin bugün 12 burcu duruyor.
 
Zincirli Bedesten:  17. yüzyılda Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan Zincirli Bedesten, halk arasında  “Kara Basamak Bedesteni” olarak bilinir ve günümüzde hediyelik eşya ve baharatçıların merkezi konumundadır. İçinde 80 dükkân bulunan bedestenin beş kapısı bulunuyor.
 
 
Meşhur Bakırcılar Çarşısı:  Antep sokaklarını arşınlarken merakla beklediğimiz Bakırcılar çarşısı'na da uğradık. İstanbul Eminönü'nde  iki misli fiyata bulabileceğiniz  bakır kahve fincanları, çeşitli bakır süs eşyaları, tabaklar ve çanaklar çok uygun fiyatlara satılıyor, üzerlerindeki işçiliğin ağırlığına göre de fiyatları artıyor.
Gaziantep'te gezilecek yerlerinin başında gelen tarihî Bakırcılar Çarşısı 8 sokakta 280 dükkândan oluşuyor. Çarşı geçmişi yaşatan ve yaşanılan bir yer durumunda. 500 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan bakır işlemeciliği hâlâ geleneksel metodlar kullanılarak üretiliyor. Ata yadigârı olan bu miras babadan oğula aktarılıyor. Çarşıda kapaklı bakır kahve fincanları, çeşitli bakır süs eşyaları, tabaklar ve çanaklar çok uygun fiyatlara satılıyor. Bu gezide bizleri ağırlayıp, Gaziantep'i gezdiren PR Basın ve Halkla İlişkiler'den Tamer Coşkun ve Güntan Mavigözlü dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz..
 
 
Bayaz Han Kent Müzesi : Gaziantep Kent Müzesi'nde, Gaziantep'in yöresel el sanatı olan gümüş işlemeciliği, bakırcılık, kalaycılık, yemenicilik, sedef işlemeciliği, kutnu dokumacılığı, kilimcilik, Antep evi, Antep işi çeyiz yapımı, baklavacılık, mesken kültürü, fıstık tarımı, yöresel kıyafetler giymiş mankenler yardımı ile canlandırıldı. Müze içerisindeki yapılar maketi, şehir rehberi ile müzeye gelen ziyaretçilere tanıtılıyor.
 
 
 EROL DOYURAN
[email protected]
Okunma Sayısı: 6363
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı