Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, hava kirliliğinde Türkiye’de kullanılan mevcut sınır değerlerin, Dünya sağlık Örgütü ve AB’de uygulanan sınır değerlerde bulunmadığını, sınır değerlerin 2019’da AB üyelerindeki değerlere eşitleneceğini söyledi.
Milliyet’ten Meriç Tafolar’ın haberine göre CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Sarı, “Bakanlığımızca hava kalitesi izleme sürecinde kurulan istasyonlar, AB normalarına uygun olup, günümüz itibariyle ulaşılan istasyon sayısı 81 ilde toplam 195 adete ulaşmıştır” dedi.
‘KADEMELİ OLARAK AZALTILACAK’
Bakan Sarı, şunları kaydetti:“Sabit istasyonların yanı sıra kirliliğin yoğun olduğu yerlerde, kirlilik düzeyini incelemek amacıyla 4 adet Seyyar Hava Kalitesi Ölçüm aracı ile uluslararası standartlara uygun olarak hava kalitesi ölçümleri gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, ülkemizdeki mevcut olan sınır değerler; 2019’a kadar kademeli olarak azaltılarak, AB sınır değerlerine eşitlenecektir. Ülkemizde de, AB üye ülkelerde olduğu gibi Dünya Sağlık Örgütünce yayınlanan sınır değerlerin uygulanması zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ülke genelinde uygulanan mevzuat AB uyum sürecinde direktiflerinin uyumlaştırılması sonucu hazırlanan Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yönetmelikte verilen sınır değerler, AB üyesi ülkelerde uygulanan sınır değerlere göre, azaltım takvimi çerçevesinde uygulanmaktadır.
TERMİK SANTRAL ARTIYOR
Sarı, aynı önergede yer alan Manisa’nın Soma ilçesindeki hava kirliliğine ilişkin olarak da şunları söyledi:“Manisa ilinde, merkez ve Soma ilçesi olmak üzere; iki yerde hava kalitesi izleme istasyonu bulunmaktadır. Ölçümler 24 saat boyunca, tam otomatik cihazlar ile yapılmaktadır. İstasyonlardan, anlık olarak alınan ölçüm sonuçları, saatlik ortalamalar halinde bakanlığımızın Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’na gönderilmekte olup, ölçüm sonuçları, ham veri olarak www.havaizleme.gov.tr adresinden kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.
Yapılan incelemelerde, Soma istasyonundaki partikül madde ve kükürtdioksit değerleri son üç yıl içinde yaklaşık yüzde 9 artış göstermiştir. Soma Termik Santralı’nın ilçenin hava kirliliğine doğrudan katkısı bulunmaktadır. Hali hazırda faaliyette olan santralde yılda 4 milyon 900 bin ton kömür kullanılmaktadır.”