"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye Kudüs’e ilgisiz kalamaz

08 Mayıs 2017, Pazartesi
“İslam Tarihinde Kudüs” panelinde konuşan Prof. Dr. Hasan Onat, “Türkiye buralara ilgisiz kalamaz. Bizim tarihimizin önemli bir kısmı buralarda. Buraya odaklanmak zorundayız” dedi.

Kudüs Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin katkılarıyla işgal altındaki Doğu Kudüs’te, Türkiye’deki İslâm Tarihçileri Derneği (İSTAD) üyesi akademisyenler tarafından “İslâm Tarihinde Kudüs” başlıklı panel düzenlendi.

Doğu Kudüs’teki tarihî Burc Lak-Lak Toplum Merkezinin konferans salonunda düzenlenen panelde, İSTAD Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şeker, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Onat, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza Savaş, Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Aktan ile Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Gürsoy ve diğer katılımcılar konuşma yaptı.      

İslâm Tarihçileri Derneği tarafından işgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria’nın çeşitli şehirlerine düzenlenen kültür turuna Türkiye’nin farklı üniversitelerinden yaklaşık 50 akademisyen katıldı.      

Kudüs’ün İslâm tarihindeki yerine vurgu yapan panelistler, Kudüs’ün Müslüman akademisyenler arasında yeterince ilgi görmediği ve yalnız bırakıldığına dikkati çekti. Ayrıca panelistler Kudüs’ün sanat ve mimari anlamda ciddî bir birikime sahip olduğunu ifade ederek, özellikle Türk sanatsever ve mimarlara Kudüs’e gelerek incelemelerde bulunmaları çağrısı yaptı.      

Filistin’in İslâm dünyası için kültür, tarih ve medeniyet açısından çok büyük bir önem arz ettiğini belirten panelistler, bugün işgal altındaki bu coğrafyada yaşanan mağduriyetlerin Filistin’in söz konusu boyutunun göz ardı edilmesine sebep olduğunu kaydetti.      

Panelin sonunda bir açıklama yapan İSTAD Başkanı Şeker, “Kudüs sadece İslâm tarihçilerinin gelip görmesi gereken bir yer değil. Aynı zamanda sanat tarihçilerinin de gelip görmesi gerekiyor. Mimarî eserleri, sanat eserlerini ve buna bağlı olan İslâm tarihindeki mevcut eserleri görmek, tanımak ve tanıtmak için mutlaka buraya gelmeleri gerekiyor. Ayrıca dinler tarihçilerinin de gelip görmeleri gereken bir yer.” dedi.      

İSTAD olarak Kudüs’te düzenlenen bu panele katılım sağlamalarının kendileri için çok özel bir anlam ifade ettiğini belirten Şeker, “Kudüs’ün manevî havasını teneffüs etmek bizim için önemli. Zira burası Müslümanların 3. kutsal şehri. Dolayısıyla burayı sadece anlatmakla değil gelip görmenin önemli olduğunu bir kez daha anlamış olduk.” şeklinde konuştu.      

Öte yandan Prof. Dr. Onat, “Dünya çok hızlı değişiyor ve açık gerçek Türkiye’nin kaderi, İslâm coğrafyasının kaderidir. Dolayısıyla Türkiye buralara ilgisiz kalamaz. Bizim tarihimizin önemli bir kısmı buralarda. Buradaki panel esnasında da Kudüs’teki eserlerde Osmanlı imzasının olduğuna dikkat çekildi. Buraya odaklanmak zorundayız.” dedi.

AA

Etiketler: kudüs, filistin
Okunma Sayısı: 1662
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı