11 binden fazla kişi Bylock kullanıcısı oldukları iddiasıyla ya işini kaybetti, ya cezaevine girdi ya da haklarında dâvâ açıldı.
Ancak 27 Aralık 2017’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “Mor Beyin” uygulamasıyla bu kişilerin iradeleri dışında Bylock sunucusuna yönlendirildiklerini açıkladı. Yeniçağ Gazetesi yazarı Ahmet Takan, mağduriyetlerin izine ilk olarak 17 Temmuz 2017’de adlî bilişim uzmanının gönderdiği bir raporla ulaşıldığını ancak İçişleri Bakanlığı’na 14 Ekim 2016’da gelen bir bilgi notunda Avea kullanıcılarının Bylock kullanmadığı halde kullanıcı gibi göründüğünün yazdığını belirtiyor.
‘ByLock kullanabilme ihtimali cezalandırılmış’
Takan, bilgi notunun 1 yıldan fazla bir süre önce İçişleri Bakanlığı’na gönderildiğini, ancak dikkate alınmadığını, bu sebeple de binlerce kişinin mağdur edildiğini vurguluyor. Bilgi notunun Bylock kullanıcı tesbitlerindeki problemleri doğruladığına dikkat çeken Takan sözlerini şöyle sürdürüyor: “Tesbitler, IP üzerinden iz sürülerek yapılmış, yani operatörler ve tuttukları kayıtlar, ByLock kullanıcı tespitlerinde başrolde yer almış. “Bilgi Notu”nda ID numarası denilen ByLock uygulamasının kullanıcılara verdiği numara. Özetle, ikinci ve muhtemelen devam eden listeler sadece operatör kayıtları esas alınarak hazırlanmış, ByLock sunucusunda ikinci ve devam eden listelerde yer alan kişilerle ilgili bilgi yok. Bu kişilerle ilgili sunucuda bilgi yoksa, ID yoksa, içerik de zaten yok demektir. İçerik yoksa suç nasıl olur Allah aşkına?” Takan bu durumu, “özetle, aslında ByLock kullanabilme ihtimali cezalandırılmış. Yetmemiş, yakınları cezalandırılmış. Bir kardeşe yanlış bir iddia yöneltilip, diğer kardeşleriyle birlikte kamu görevinden çıkarılmış, yani ihraç edilmiş. Tutukladıkları masumların aileleri, çoluk çocuğu cezalandırılmış. En acısı, masum onurlu insanlar terörist ilân edilmiş” olarak yorumluyor.