Erzican’ın Kemaliye İlçesi’ne bağlı Başbağlar Köyü’nde, 5 Temmuz 1993 günü PKK’lı teröristler tarafından katledilen 33 köylü, 24 yıldan beri adaletin yerini bulmasını bekliyor.
Başbağlar Köyündeki anma töreninde katliamdan yaralı kurtulan Köy Muhtarı Ali Akarpınar, bir konuşma yaptı. Terörün ve teröristin hamisi olan şer odaklarının kurgulanmış senaryoyu Başbağlar Köyü’nde adeta bir soykırım yaparcasına uyguladıklarına işaret eden Muhtar Akarpınar, “Yapılan katliâmda 28 kişi olayın olduğu yerde, 5 kişi de evlerinde diri diri yakıldı, toplam olarak 33 vatandaşımızı katlettiler. Başbağlar katliâmının sorumlularının adalet önünde hesap vermeleri için tüm hukuki mücadeleyi bugüne kadar bütün meşru zeminlerde verildi” dedi. Katliâmda 29 yaşındaki erkek kardeşi vefat eden Ayşe Baltacı ise “24 yıldır soruyorum, sorguluyorum. Herkese soruyorum, bu Başbağlar şehitlerinin katili acaba neden bulunmuyor? Bir an önce bulunsun ve adalete teslim edilsin, bizimde gönlümüz rahata kavuşsun” diye konuştu. Programda konuşmaların ardından Başbağlar Köyü’ndeki şehit mezarları ziyaret ve duâ edildi.
Madımak’ta sınırlı sayıda dâvâ açıldı
2 Temmuz 1993’de Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Sivas’ta Madımak Oteli’nde bulunan 33 şair, yazar, ozan ve 2 otel görevlisi ile birlikte 35 kişinin katledildiği Madımak Katliâmı’nın acısı dinmiyor. Pir Sultan Abdal Kültür şenliklerine katılmak için 1-2 Temmuz 1993 tarihlerinde Sivas’a gelen aydınlar, Madımak Oteli’nde kalıyordu. Otelin etrafını saran kitle, bir süre sonra ateşe verdi. Saldırgan kalabalık, bu sırada “Yak, yak, yak” diye bağırdı. Yangın sonunda tam bir katliâm yaşandı. 2’si otel görevlisi, 33’ü aydın olmak üzere 35 kişi vefat etti. Polis kayıtlarına göre Sivas’taki olaylara 15 bin kişi katıldı. Ancak çok sınırlı bir sayıya dâvâ açıldı, bunlardan 123’ü kesin ceza aldı. Adalet Bakanlığı verilerine göre Sivas katliâmı dâvâsında halen 27 kişi cezaevinde bulunuyor.