Cumhurbaşkanlığı Sarayı (Ak Saray), maliyetleriyle gündemdeki yerini koruyor.
TOKİ’nin ‘maliyetler açıklanırsa ekonomi zarar görür’ açıklamasının ‘gerçeği yansıttığını’ ifade eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Saray’ın çevresinde peyzajda kullanılan 490 ton dolomit taşının, çıkarılması, işlenmesi, taşınması ve işçiliğiyle 1,5 milyon liraya mal olduğunu iddia etti.
Şube Balkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kaçak Saray’ın maliyetinin Maliye Bakanı’nın açıkladı 1 milyar 370 milyondan daha fazla olduğunu biliyoruz. Israrla gerçek maliyetleri, kalem kalem açıklamaktan kaçınıyorlar. Oysa biz TOKİ’nin ‘açıklanırsa ekonomi zarar görür’ dediği büyüklükte bir maliyetin olduğunu düşünüyoruz.” açıklamasını yaptı.
Ak Saray’ın maliyet hesaplarının peşini bırakmayan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, son olarak avluya döşenen dolomit ve Ege Bordo tamburlu taşının maliyetini açıkladı. Ege’den getirilen bu özel taşın çıkarılması, işlenmesi, nakliyesi, firma payı ve işçilik hesaplandığında 1,5 milyon liranın üzerinde bir paraya mal olduğunu açıklayan Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “490 ton taşın tam maliyeti en az 1,5 milyon lira. Saray’ın gerçek maliyeti de tahmin edilenden daha yüksek. Maliyetin ekonomik krize neden olabileceğini iddia ediyoruz. Eğer bizi yalanlıyorlarsa çıkıp kalem kalem tüm maliyeti açıklasınlar. Gerçek maliyeti açıklamamalarının sebebi, bu maliyetin çok çok yüksek olmasıdır. Biz, tüm yönleriyle Saray’ın en az 5 milyar liraya mal olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
"SARAY’IN TAŞINA BAK, İŞÇİNİN ASGARİ ÜCRETİNE BAK"
Candan, şöyle konuştu: “Küçük çakıl taşlarının törpülenerek yapıldığı tamburlu dolamit ve Ege bordürlü taşlar Kaçak Saray’ın avlusunda kullanmışlar. 490 ton getirtmişler bu taştan. Maliyeti 588 bin TL tutuyor, sadece ham hali 60 bin TL nakliye tutarı ile egeden Ankara’ya geliyor. 105 bin TL KDV’si var. 865 bin Ankara’ya gelişi. Yüklenici firmanın en az yüzde yirmi beş karı vardır. İşçiliği ile birlikte toplam maliyeti 1,5 milyon TL olduğunu düşünüyoruz. Sadece herhangi bir bahçe düzenlemesinde kullanılacak taştan bahsediyoruz. Kaçak Saray’ın taşına bak, işçilerin asgari ücretine bak.”
Saray’da çalışan işçilerin sosyal medya hesaplarında paylaştıkları bir fotoğraftan, Saray’ın çizimlerine ulaştıklarını belirten Candan, “Çizim üzerinde yaptığımız incelemede Saray’ın açıklanan oda sayısının gerçek olmadığını, bizim açıkladığımız 2 bin odanın daha doğru olduğunu görüyoruz. Dört ayrı blok var. Her katta en az 175 oda bulunuyor. Dört kattan hesaplandığından gerçek oda sayısının bin 150’nin çok üzerinde olduğunu görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.