"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İngilizler M.Kemal'e niçin fahrî doktora vermedi?

10 Şubat 2015, Salı 17:24
Tarihçi Mustafa Armağan, Derin Tarih Dergisi'nin Çerkes Ethem'i konu alan Şubat 2015 sayısında tartışma meydana getirecek bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Belgeler, Büyükelçi Loraine'nin Londra'ya M.Kemal'e doktora verelim dediğini ama bunun kabul edilmediğini gösteriyor.

İşte Armağan'ın konuyla ilgili yazdığı makaleden bazı bölümler:

Atatürk’e Oxford ve Cambridge gibi üniversitelerden özel de olsa bir fahri doktora payesi ayarlanmasının “Diktatör” olduğu gerekçesiyle mümkün olamadığını İngiliz belgelerinden öğreniyoruz. 

(...)

Bilal Şimşir’in hazırladığı İngiliz Belgelerinde Atatürk adlı kitabın 8. cildinde (TTK: 2006, s. 511-512) 2 Temmuz 1938’de Ankara’daki İngiliz Büyükelçisi Sir Percy Loraine’in Londra’daki Dışişleri Bakanlığı’na çektiği ilginç mi ilginç bir telgrafa rastlıyoruz. 

(...)

İlginç olan, 9 Nisan tarihinde de ‘Mösyö Atatürk’e ‘özel ihtimam’ isteyen Sir Percy Loraine 4 yıl önce (1934’te) onun Türk politikasını yönünü ilk Anglofil (İngilizperver) istikamete çevirdiğine dikkat çekiyordu. 

Ve Londra’dan Büyükelçiye Türkiye’de Alman etkisinin artmasına karşı neler yapılabileceği soruluyor. Büyükelçi ise yukarıda sıraladığımız tekliflerin ardından “bir İngiliz üniversitesinin Atatürk’e fahri doktorluk payesi vermesi”nin yerinde olacağını belirtiyor ve ekliyor: “İngiltere ile dostluğu başlatan, Atatürk’ün kendisidir.” 

Londra’dan gelen cevap

“Atatürk’e fahri doktorluk verilmesi konusunda zorluk var: Oxford ve Cambridge üniversiteleri hiç kimseye gıyabında doktorluk payesi vermiyor. Çok istisnai bir fahri doktorluk payesi var, fakat Atatürk’ün buna layık olduğuna Üniversiteleri ikna etmek zor olur. Bir “diktatöre” fahri doktorluk vermeleri zor olur.”

Loraine direniyor, “Güçlüklerin farkındayım” diyor, “Ama hükümet isterse üniversiteleri ikna edebilir.” Sonra Atatürk’ün diktatör olup olmadığının analizine giriyor, fahri doktorayı fazlasıyla hak ettiğini üzerine basa basa söylüyor. Lakin kabul ettiremiyor bir türlü. Ve 10 Kasım 1938 günü bütün ümitleri suya düşüyor. Böylece Atatürk’e Oxford ve Cambridge gibi üniversitelerden özel de olsa bir fahri doktora payesi ayarlanmasının “Diktatör” olduğu gerekçesiyle mümkün olamadığını İngiliz belgelerinden öğreniyoruz.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 6557
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • YAHYA YILDIZ

    11.2.2015 09:27:22

    AKP eger gercekten samimi bir idiali olup gercek Demokrat olsa idi 13 yil boyunca belki anayasa yapmaya gucu yetmedi denilebilir fakat 5816 nolu koruma kanunu gibi dikta kokan, kisiye ozel kanunlari kaldirirdi ve demokratik adimlar atmak suretiyle INSAN hak ve hurriyetlerin onunu acardi... Mizrak cuvala sigmiyor ve tarihi belgeler ile konusmak asla hic kimseye iftira ve hakaret degildir. Tarihteki gercek kimligi ve durusunu dogru kaynak ve belgelerle bilmek ve ogrenmek her vatandasin tabii hakki degilmidir? Bu vesileyle degerli tarihci Mustafa ARMAGAN beyi tebrik ediyorum benzeri calismalarin devamini diliyorum. Insaallah o kapi da tam acilacak herkes gercek kimligiyle tarih onunde bilindikten sonra artik kim isterse istedigini sever,sayar veya tapar derecede hurmet eder. Bu tercihte ayni sekilde her kisinin tabii hakkidir diye dusunuyorum....

  • Turgay Namdar

    11.2.2015 09:16:42

    Mehmet Özkılınç bey Bediüzzamanın iki avrupa tahlilini size hatırlatmak isterim. İkinci Avrupa teklif ediyor, birinci Avrupa kabul etmiyor. Ne garip değil mi? m.kemal tam gaz ingiliz siyasetine dümen kırmışken üniversiteler ve sivil toplum hak ve özgürlüklerden yana. Bu gün de öyle değil mi?

  • Mehmet Özkılınç

    10.2.2015 15:59:24

    Böyle düşündüklerini zannetmiyorum.Nasılki Lozan'ın onayı için birşeyler bekledilerse,bundada inkilapları beklemiş olma ihtimali mantıklı görünüyor.Demokratikleşme çağın içinde olduğu ortama göre farklı yorumlanmıştır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı