Geçtiğimiz yılın, radikal grupların arasında kalan gazeteciler için son zamanların en ölümcül ve tehlikeli dönemi olduğu bildirildi.
New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) adlı dernek, basın özgürlüğüyle ilgili yıllık raporunu yayımladı.
CPJ'nin yıllık raporunda, gazetecilerin Suriye'deki gelişmeleri takip sırasında öldükleri, Ebola salgınında sansüre uğradıkları, Mısır ve Etiyopya'da ise hapse atıldıkları belirtildi.
Radikal gruplar ve militanlarla mücadelenin gazetecilerin özgürlüklerini kısıtladığı bilgisine yer verilen raporda, gazeteciler için son zamanların en ölümcül ve tehlikeli döneminin yaşandığı belirtildi.
Savaşı izlerken çok az korunan veya daha az ücretle çalışan serbest gazetecilerin sayısının arttığı belirtilen raporda, savaşın gazeteciler için doğal tehlikelerine işaret edildi.
CPJ'ye göre ayrıca, Nijerya ve Meksika'da militanların medyada daha fazla yer almak için yoğun çaba göstermesine karşın, hükümetlerin bunu bastırmak istediği belirtilirken, gazetecilerin bu iki ülkede de ortada kaldığı kaydedildi.
Boko Haram'ın Youtube'da teşvik edildiği, bazı Meksika uyuşturucu kartellerinin de aynı yıl benzer bir yola başvurduğu belirtilen raporda, geçen yıl Nijerya'da 200'den fazla kız öğrencinin kaçırılmasından sonra gazetecilerin hükümet baskısıyla bu konuda haber yapmalarının engellendiği kaydedildi.
CPJ, 27 gazetecinin öldürüldüğü 2014 yılında ilk 15 ülkeyi ise şu şekilde sıraladı:
"Somali'de 4, Suriye'de 3, Pakistan'da 3, Paraguay'da 3, Hindistan'da 2, Meksika'da 2, Brezilya'da 2, Libya'da 1, Yemen'de 1, Gine'de 1, Güney Afrika'da 1, Filistin'de 1, Bangladeş'te 1, Ukrayna'da 1 ve Myanmar'da 1"
Basına sansür
Libya'daki kaosun, Ortadoğu'daki internet kısıtlamalarının ve Singapur'daki sansürün "ince silahları"nın "endişe verici" olduğu ve haberciliği engellediği kaydedilen CPJ raporunda, dünyada sansürün uygulandığı ilk 10 ülke ise Eritre, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Etiyopya, Azerbaycan, Vietnam, İran, Çin, Myanmar ve Küba şeklinde sıralandı.
AA