Darbe girişiminin ardından on binlerce kişinin tasfiye edildiği kamu kurumlarında, devlet memurluğu sistemi de bütünüyle değiştiriliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “657 değiştirilmediği sürece bu iş çözülmez” dediği Devlet Memurları Kanunu değişiyor. 657 sayılı kanunun devlet memurluğu şartlarını düzenleyen maddesinde illegal yapılarla bağlantılı kişilerin devlet memuru olamayacağının altı çizilecek. 15 Temmuz’un kanlı darbe ardından başlatılan operasyonlar kapsamında kamuda yaklaşık 70 bin memur açığa alındı. ‘Mini anayasa’ kapsamında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak yeni düzenlemeyle devlette çalışmaya başlayan memurların ömür boyu iş güvencesi ortadan kalkacak, her an işten çıkarılabilecek. İşten çıkarmanın en büyük gerekçesi olarak da terör örgütlerine destek vermek gösterilirken, disiplin cezaları yeniden tanımlanacak.
Devlet memuru, ‘kamu çalışanı’ olacak
Memurlar, özel sektörde olduğu gibi performansa ve rekabete dayalı bir sisteme göre maaş alacak. Büyük şehirlerdeki birikmeyi önlemek amacıyla eş durumunun kullanımı gerektiğinde engellenebilecek. Öte yandan devlet memurluğunun adı da ‘kamu çalışanı’ olarak değiştirilecek. Hemşire ve imam gibi çeşitli hizmet sınıflarında çalışanlar da, meslek çalışanı olacak. Halen memur olanlar, büro çalışanı olarak adlandırılacak.
48. maddeye göre...
48. madde devlet memurluğu şartlarını düzenliyor. Ayrıca kimlerin devlet memuru olamayacağı da bu kanun maddesinde belirtiliyor. Yürürlükteki kanuna göre, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflâs, ihaleye fesat karıştırma, edinim ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olanlar devlet memuru olamıyor.