PKK'nın peyderpey teslim olan dağ kadrosu serbest bırakılmalarının ardından, örgütün şehir teşkilatlanmasına ait sözde 'polis gücü' oluşturdu.
EMNİYET Genel Müdürlüğü Terör ve İstihbarat Dairesi, terör örgütü PKK’nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) ile ilgili hazırladığı raporda, çarpıcı tespitlere yer verdi. Raporda, 2013 yılında kuruluşu tamamlanan YDG-H’nin kemik kadrosunun PKK’nın dağ kadrosundan teslim olan örgüt üyelerinden oluştuğuna dikkat çekilerek, “PKK, YDG-H’yi polis gücü olarak kullanıyor” denildi.
İNTİKAM TUGAYLARI KURDULAR
Kobani eylemleri sırasında Diyarbakır’da uzun namlulu silahlarla şehir merkezinde eylemler yapan, yine uzun namlulu ağır silahlarla Cizre’de HÜDA-PAR üyeleriyle çatışmaya giren, Mardin’de ‘intikam’ tugayları oluşturmasıyla gündeme gelen, Şırnak’ın Cizre ve Silopi, Hakkâri’nin Yüksekova, Diyarbakır’ın birçok ilçesinde silahlarla yol kontrolü ve denetim yaparken görüntülenen YDG-H ile ilgili Terör ve İstihbarat Dairesi rapor hazırladı. Raporda, YDG-H’nin, 2013 yılı başında örgütün strateji değiştirmesiyle oluşumunu tamamladığı vurgulanarak, “Kırsalda mücadele eden ağır silahlı militanlarını yavaş yavaş ikinci plana atan PKK, şehir gerillası yetiştirmeye başlamasıyla ortaya çıktılar” denildi.
Çözüm Süreci kapsamında sınır dışına çekilen ve eylemsizlik kararı alan PKK’nın, eylemlerini YDG-H üzerinden yürüttüğü savunulan raporda, şöyle deniliyor:
“YDGH/YDG-K örgütün silahlı kanadında gerçekleştirilen bir dizi düzenleme sonrası oluşumunu tamamladı. 2013 yılı ağustos ayı içerisinde Halk Savunma Merkezi (NPG- Navenda Parastine Gel) oluşturuldu. Ardından bu merkeze bağlı 4 alt karargâh kuruldu. (HPG Kuzey Kürdistan Karargâhı, HPG Medya Savunma Karargâhı, HPG Özel Kuvvetler Karargâhı, HPG Apollo Akademiler Karargâhı) Bu şekilde kırsal alan yapılanmaları sözde ordu şeklinde dönüştürüldü. Kırsal alanda ortaya çıkabilecek bir boşluğun doldurulması ve bölgede örgütün etkinliğinin hissettirilmesi adına faaliyetler yürütüldü.
KIRSALDA YETİŞTİRİP ŞEHRE GÖNDERİYORLAR
Bu kapsamda, olası bir serhildan-şehir gerillası kapsamında silahlı mücadeleyi paralel yürütmesi açısından YDG-H yapılanmasına gidildi. Söz konusu yapılanma gençlik örgütlenmesinin yanında bir asayiş birimi gibi çalışmaya başladı. Militanlar kırsalda yetiştirilerek şehir merkezlerine gönderildi. Teslim olan militanlar pişmanlık yasasından faydalanarak serbest kaldı ve YDG-H çatısı altında toplandı. İlk olarak Mardin YDG-H Asayiş yapılanmasının kuruluşu ilan edildi. Ardından Diyarbakır’da mezuniyet töreni düzenlenerek militanlar şehir merkezine gönderildi. PKK’nın polis gücü şeklinde yapılanma içinde faaliyet alanı oluşturdular.
OKUL-CAMİ BOMBALIYORLAR
YDG-H’nin eylem alanları korsan gösterilerle başladı. Uzun namlulu silahlarla şehir merkezinde güvenlik güçlerine saldırılar, molotoflu, el yapımı patlayıcılarla eylemler düzenleyerek varlıklarını hissettirdi. Güvenlik güçleri, sivil araçlar, işyerleri, otel, cami, dernek, okullar, eğitim kurumları başlıca hedef olarak seçildi. Ayrıca üzerlerinde baskı kurmak amacıyla koruculara-ailelerine, evlerine yönelik tehdit, keşif, hırsızlık faaliyetlerini devam ettirerek, bazı koruculara da koruculuğu bırakmaları yönünde baskılar uyguladı.
BÖLGEYE HAKİM OLDULAR
Daha çok molotof ve el yapımı patlayıcı kullanan silahlı YDG-H militanları bölgede çok sayıda il ve ilçe merkezinde baskı, tehdit ve şantajla hakimiyet alanı oluşturdu. Kobani benzeri eylemleri organize etme, sokağa çıkmaları için vatandaşa baskı uygulama faaliyetlerini yürüttüler.” Yaşları 20-30 arasında değişen militanlar, kamufle olmak için eylemlerde maske, eldiven, bere, etek, peçe kullanıyor. Bu şekilde gözaltına alındıklarında görüntülerden yapılan tespitlerle kıyafetlerinin eşleştirilerek haklarında delil olarak kullanılmasının da önüne geçmiş oluyorlar. PKK’nın dağ kadrosundaki karar mercilerinin talimatları YDG-H üzerinden yapılıyor. Örgüt bu şekilde stratejisini iki silahlı kanat üzerine inşa ediyor. Örgüt eylemsizlik ortamından YDG-H militanları üzerinden faaliyet yürüterek dinamiklerini harekete geçirip, moral motivasyon sağlıyor. Ayrıca kentlerde, ilçelerde, hatta köylerde gücünü hissettirerek varlığını sürdürüyor.