Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in devlet kurumlarındaki araçlar için harcanan paranın Türkiye'nin bütçesinde 'çerez parası' kadar etmediği sözleri tartışma oluşturdu.
Tartışmanın bir başka boyutunu ise çerezlerin günümüzdeki yükselmiş fiyatı oluşturdu. Antep fıstığından leblebiye, kayısıdan ayçiçeğine kadar bütün kuruyemiş fiyatlarının son yıllardaki hızlı artışı, 'çerez parası' tabirinin de geçerliliğini yitirmesine neden oldu.
KURUYEMİŞ FİYATLARI, 2009 YILINDAN BERİ SÜREKLİ ARTIYOR
Sektör temsilcileri, kuruyemiş fiyatlarının 2009 yılından bu yana sürekli arttığını, son 1 yılda en fazla fiyat artışının ise Antep fıstığı, fındık içi, ceviz içi, kuru incir, kuru kayısı, dut ve kabak çekirdeğinde yaşandığını söylüyor.
İşte çerez fiyatlarında görülen artış:
Dut yüzde 200'ün üzerinde artışla son bir yılda fiyatı en fazla artan çerez türü oldu. Geçen yıl ekim ayında perakende fiyatı 6-8 lira olan dut, bu yıl 25-30 liradan satılıyor. Aynı dönemde ceviz içi ve bademin fiyatı 30-35 liradan 40-50 liraya, Antep fıstığı 30-34 liradan 50-60 liraya, kuru kayısı ise 12-15 liradan 50-55 liraya yükseldi. 22-26 lira olan fındık içi 50-60 liraya, 9-12 lira olan incir 24-30 liraya çıktı.
Türkiye'nin her bölgesinde yetişen ayçiçeğinin fiyatı geçen yılın ekim ayına göre 2 lira artarak 8-10 liradan 10-14 liraya çıktı. Bu dönemde kabak çekirdeğinin kilogramı da 20-24 liradan 30 liraya, leblebi (beyaz ve sarı) 8-10 liradan 12-14 liraya, yer fıstığı ise 10-12 liradan 14-18 liraya yükseldi.