"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

BM temsilcisi: Suriyelilere daha fazla yardım yapmamıza izin verilmiyor!

27 Ağustos 2015, Perşembe 23:19
Birleşmiş Milletler (BM) Acil Durumlar Koordinatörü (OCHA) Stephen O'Brien, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerine Suriye’de yaşanan insani dramla ilgili bilgi verdi.

Konuşmasında oldukça sinirli olduğu görülen O'Brien, uluslararası toplum olarak yardıma muhtaç insanlara daha fazla yardım yapmalarına izin verilemediğini bu durumunda kendisini çok sinirlendirdiğini söyledi. 

BMGK üyelerine, Suriye’ye yaptığı son gezi hakkında bilgi veren OCHA Koordinatörü O'Brien, temmuz ayından beri 422 bin insanın yaşadığı kuşatılmış bölgeye herhangi bir yardım yapamadıklarından yakındı. Suriye’deki çatışmaların başlamasından sonra 250 binden fazla insanın öldüğü, 500 binden fazla insanın yaralandığı bilgisini veren O'Brien, Suriye’de 7, 6 milyon insan evsiz kaldı.1 milyondan fazla Suriyelinin de evini terk etmek zorunda kaldığını ve  4 milyondan fazla insanın hayatta kalabilmek için sınırı geçerek ülke sınırlarını geçerek yeni bir gelecek arayaşına girdiği yönünde açıklamlarda bulundu.

Suriye’de çatışmaların devam ettiğini hatırlatan BM temsilcisi, güvenlik ve insani yardım konularında uluslarası toplumun Suriyeli mültecileri barındırmak için daha iyi ve sürdürülebilir bir yol bulmak gerektiğini belirtti. Geçtiğimiz ay şiddetin ülke genelinde devam ettiğini kaydeden O'Brien Ülkedeki bütün taraflarca gelişi güzel ve hedefli saldırılar insanların ölmesine, alt yapıların bozulmasına hatta insanların en temel ihtiyacı olan suya ulaşımı engelleniyor. Öfke ve kınamalara rağmen, en az bir benzer saldırı daha olmuştur. Ghouta’da ağustos ayının ortalarından itibaren en az 200 insan öldü ve 400 kişi yaraladı. Yine 23-24 Ağustos’da Şam’da meydana gelen bombalı saldırıda 30 kişi öldü. Kısasa kısas şeklinde devam eden çatışamlar nedeniyle kadın, erken ve çocuklar perişan oluyor. Bunun durdurulması lazım.” dedi. 

Grupların Suriye’de insanların hayatlarını göz ardı ederek sınır tanımadan çatıştıklarını belirten BM temsilcisi, temmuz ayı başlarında Hama’da kullanılan varil bombalar nedeniyle 5 kişinin öldüğünü paylaştı. 

2015’in ilk yarsında BM’ye bağlı kuruluşlar ve devlete bağlı olmayan sivil toplum örgütleri aylık 5,9 milyon insana gıda yardımında bulunduğu bilgisini paylaşan OCHA Koordinatörü “9 milyon insana ise ilaç ve farklı yardımlarda bulunuldu. Özellikele kuşatılmış bölgede yaşayan 4,6 milyon insana erişimin sınırlı olmasından dolayı ciddi endişe duyuyorum. Bu yılın ilk yarısında BM, aylık olarak kuşatılmış bölgede yaşayan insanların yüzde 12’sine gıda yardımında bulunuyoruz. Yüzde 3,4’ne ise sağlık yardımında bulunduk.” diye konuştu. 

Yardımların ihtiyaç sahiplerine tam olarak ulaştırılması ve sivillerin korunması konusunda üst düzey hükümet yetkilileri ile görüştüğünü belirten O'Brien, Suriye’de yaşayan Filistinli mülteciler ile ilgili endişelerinin olduğunu söyledi.

Konuşmasında zaman zaman gergin olduğu gözlenen OCHA Koordinatörü, bazı Suriyelilerle görüştüğünü ve yaşadıkları acı olayları kendisi ile paylaştıklarını anlattı. “Suriyelilerin günlük karşılaştıkları acı derinliği tarif etmek için kelime bulmakta zorlanıyorum.” diyen O'Brien “Ülkeyi üzgün ve öfkeyle terk ettim. Sinirliyim çünkü uluslararası toplum olarak her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyacı olan Suriyelileri korumak için daha fazlasını yapmamıza izin verilmiyor ve yapamıyoruz. Ama yardıma muhtaç insanların hayatlarının kurtarılması için mümkün olna her şeyi bıkmadan yapamaktan vazgeçmeyeceğim.” şeklinde konuştu. 

Alınacak siyasi kararların, insani yardımların önüne geçmemesi gerektiğini altını çizen O'Brien, Konsey üyelerinin, liderleri siyasi çözüm konusunda zorlaması gerektiğini ifade etti. 

O'Brien, eylül ayında Türkiye ve Ürdün'ü ziyaret ederek, Suriyeli mültecilerin durumunu inceleyeceğini söyledi. 

Okunma Sayısı: 2083
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı