"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

BASIM YETKİSİ BAKANLIĞA MI VERİLİYOR? BANDROL ENGELİNDEN DEVLET TEKELİNE

20 Haziran 2014, Cuma
MECLİSTEKİ TORBA KANUNA EKLENECEK MADDE İLE, RİSALE-İ NUR’UN BASIM HAKKI KAMULAŞTIRILMAK İSTENİYOR.
BANDROL KEYFîLİĞİ SÜRERKEN
 
Üç ay önce başlayan “Risale-i Nur’a bandrol vermeme uygulaması” devam ederken, Meclis gündemindeki torba kanuna eklenecek bir madde ile, risalelerin basım ve neşir hakkının “kamuya mal edilmesi”ni öngören bir düzenleme yapılmak isteniyor. 
 
BAKANLAR KURULU KARARI İLE
 
Madde şöyle: “Bakanlar Kurulu kararı ile memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki haklar, hak sahiplerinin münasip bir bedel talep etme hakları saklı kalmak kaydıyla, koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilebilir.”
 
DEVLETİN BANDROL OYUNU
 
3 Nisan 2014 tarihinde Yeni Asya Neşriyat tarafından hazırlanan “Risale-i Nur’da Vesvese Bahsi” isimli esere bandrol almak için yapılan başvuruyla haberdar olduğumuz bandrol engelinin ardından yeni bir aşamaya gelindi. Başlangıçtaki “15 günde halledilecek” şeklindeki açıklamalara rağmen, 79 gündür devam eden ve Risale-i Nur’un basım ve neşir faaliyetlerine fiilen yasak getiren bandrol vermeme uygulaması sürerken, Meclis’te görüşülen ‘vergi ve taşeron’ yasa paketine eklenen madde ile konu yeni bir boyuta taşınıyor. Pakete eklenmesi öngörülen “Bakanlar Kurulu kararı ile memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki haklar, hak sahiplerinin münasip bir bedel talep etme hakları saklı kalmak kaydıyla, koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilebilir” maddesi kanunlaşırsa Risale-i Nur’un devlet tekeline alınmasının önü açılmış olacak.
 
İşte o madde
 
Torba yasaya eklenmesi düşünülen madde şu şekilde: “Bakanlar Kurulu Kararı ile memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki haklar, hak sahiplerinin münasip bir bedel talep etme haklan saklı kalmak kaydıyla, koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilebilir. Bu hususta karar verilebilmesi için eserin, Türkiye’de veya Türkiye dışında Türk vatandaşları tarafından vücuda getirilmiş olması gerekir.”
Çıkarılacak Bakanlar Kurulu kararında, eser ve sahibinin adı, hakları kullanacak makam veya müessese, hak sahiplerine, talep üzerine ödenecek bedelin nasıl belirleneceği ve bu bedelin hangi kurum tarafından ödeneceği, eserden gelir elde edilmesi halinde bu gelirin hangi amaçla kullanılacağı da yer alacak.
 
Bakanlığın cevabı hep aynı
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvurularda Risale-i Nurlara neden bandrol verilmiyor sorusunun cevabı kopyala yapıştır mantığıyla veriliyor. İlgili müdürülükten süreç hakkında bilgi talep edildiğinde “5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 81’inci maddesi gereğince, süreli olmayan yayınlara bandrol yapıştırılması zorunludur” cevabı veriliyor.
 
 
GÖKHAN YILMAZ-İSTANBUL
 
 
Okunma Sayısı: 1997
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Akif Aslan

    20.6.2014 08:51:00

    Her şeyi kendi kontrolünde isteyen parti devletinin sonucu. Kendilerinden öncekilerin başlarına gelenlerden biraz olsun ders almamış egoist bir iktidar. Rabbim yolunda hizmet edenlerle beraberdir. Bu günlerde geçecek, ne sıkıntılar gördü iman hizmeti.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı