Bu sene hac ibadetini yerine getirmek üzere dünyanın dört bir yanından 2 milyona yakın Müslüman, türlü zorlukları aşarak kutsal yolculuklarını tamamladı. İşte o insanların en ilginç hikâyeleri…
Çin’den Mekke’ye pedal çevirdi
Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içerisindeki Sincan Özerk Bölgesi’nden Muhammed isimli bir adam, bisikletiyle 8 binden kilometre yol kat ederek Suudi Arabistan’a ulaşmayı başardı. Taif’te yerel bir bisiklet grubu tarafından karşılanan Muhammed, hac ibadetini yerine getirebilmek için çıktığı yolculuğu yaklaşık 4 ayda tamamlamayı başardı.
Bisikletle Rusya’dan Medine'ye vardı
24 yaşındaki Bulat Nassib Abdulla, Ramazan’ın ilk günü seyahatine çıktığı yolculuğu nihayet tamamladı ve hac farızasını tamamladı.
Medine’ye vardığında devlet yetkilileri tarafından karşılanan Abdulla, 3 aydan fazla bir süre boyunca kutsal yolculuğunu tamamlayabilmek için pedal çevirdi.
Yaya olarak Hindistan’dan yola çıktı
Hindistan’ın Bangalore şehrinde yaşayan 56 yaşındaki Muhammed Rahmetullah Han, ilk kez hacı olabilmek için Mekke’ye varmak üzere yaya olarak yola çıktı. Pakistan, Afganistan ve Irak üzerinden Suudi Arabistan’a varmayı hedefleyen Han’ın sabah 6’den akşam 6:30’a kadar yürümeyi planladı. Mekke’ye varıp varmadığı hakkında ise henüz net bir bilgi yok.
Kanser hastasının son isteği
Kemik kanserine yakalanan ve bu sebepten sağ bacağını da kaybeden 23 yaşındaki Kenyalı Abdiaziz Aden’e tedavisini gerçekleştiren doktorlar ancak üç ay kadar ömrü olduğunu söyledi. Son isteğinin hacca gitmek olduğunu anlattığı bir videoyu sosyal medya hesabında paylaşan Aden için Kenyalılar birlik oldu ve hacca gidebilmesi için gerekli parayı topladı. Böylece kanser hastasının son isteği yerine getirilmiş oldu.
Sağır ve dilsiz karı-koca 10 yıldır para biriktiriyordu
Malezya’da yaşayan 40 yıllık evli, sağır ve dilsiz Ismail Mod Dom ve Rosni Ismail çifti 2006 yılından beri hacca gidebilmek için para biriktiriyordu. İsmail’in şeker hastalığına yakalanan 65 yaşındaki eşi Rosni, hastalığın neticesinde sağ ayağının kesilmesiyle tekerlekli sandalyede hayatını sürdürüyordu. Çiftin kutsal topraklara olan özlemi nihayet son buldu.
Sierra Leoneli Müslümanların hasreti sona erdi
Afrika ülkelerini kasıp kavuran ve binlerce kişinin ölümüne yol açan Ebola hastalığı, Sierra Leone ülkesini de vurmuştu. Suudi Arabistan’a seyahat yasağının kalkmasıyla birlikte 2014’ten sonra ilk hacı kafilesi ülkeden ayrıldı. Yaklaşık 800 Sierra Leoneli Müslüman, hac ibadetini yerine getirdi.
Hacca gitmek için 37 yıl beklemek zorundalar
Dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna ev sahipliği yapan Endonezya’da 3.2 milyon Müslüman hacca gidebilmek için kura çıkmasını bekliyor. Endonezya’daki Hac ve Umre Acenteleri Birliği’nin başkanı Joko Asmoro, her yıl 200 bin kadar Endonezyalının hacca gitmeye hak kazandığını ifade ederek 37 yıl beklemek zorunda kalan hacı adaylarının olduğunu ifade etti. Endonezya, nüfusunun fazla olması sebebiyle Suudi Arabistan’dan en çok hacı kotasını alan ülke olma özelliğine de sahip.
Gazzeliler de hacı oldu
Filistinli hacı adayları, Mısır’la Gazze şeridini ayıran Refah sınır kapısından geçmeyi başardılar. Mısır, yaklaşık 2 bin hacı adayının kutsal ibadetlerini tamamlayabilmeleri için Refah sınır kapısını 3 günlüğüne açtı.
Haber: Mücahit Çakır / [email protected]
Haber Merkezi