"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zeytin ve zeytinyağında oluşan fırsatı yakalamalıyız

29 Kasım 2015, Pazar 11:18
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağında dünyada görülen arz sıkıntısını çok iyi değerlendirmesi ve zeytinliklere gereken önemi vermesi gerektiğini bildirdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, dünyada zeytin yetiştiriciliği yapılan alanın yaklaşık yüzde 98'inin Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzasındaki ülkelerde yapıldığını ifade etti. 

Zeytinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dünya üretimindeki payının yüzde 65-70 arasında değiştiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Dünya zeytinyağı üretimi ortalama olarak 2,9 milyon ton dolaylarında gerçekleşiyor. Yağlık ve sofralık olarak yararlanılan zeytin, hem yüksek besin değerine sahip sağlıklı bir gıda hem de iç ve dış ticaretimize konu olması nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Zeytin ve zeytinyağı ihracatımızdan 2014 yılı itibarıyla yaklaşık 226,5 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Zeytinyağı ihracatımızda ciddi bir artış görülmektedir. Bu artışta İspanya'da ve İtalya'daki rekolte düşüşü etkili oldu. 2014/2015 sezonu, Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tarafından da dünyada son 15 yılın en kötü sezonu olarak değerlendirilmiştir. 2015/2016 sezonunda da geçen yıl kadar olmasa da bu ülkelerde yine geçmiş yıllara nazaran üretimde düşüş beklenmektedir." 

Türkiye'de yaklaşık 140,7 milyon meyve veren, 28,3 milyon da meyve vermeyen olmak üzere toplam 169 milyon zeytin ağacı bulunduğuna işaret eden Bayraktar, geçen yıl 438 bin tonu sofralık, 1 milyon 330 bin tonu yağlık olmak üzere toplam 1 milyon 768 bin ton zeytin üretiminin gerçekleştirildiğini bildirdi. Bayraktar, bu yıl ise 400 bin tonu sofralık, 1 milyon 300 bin tonu yağlık olmak üzere, zeytin üretiminin yüzde 3,85 düşüşle 1 milyon 700 bin tona ineceğinin tahmin edildiğini kaydetti.

Türkiye'nin, zeytin ve zeytinyağında dünyada görülen arz sıkıntısını çok iyi değerlendirmesi gerektiğini aktaran Bayraktar, zeytinliklere gereken önemin verilmesinin zaruri olduğunu belirtti. 

Yapılması gerekenler

Üretimde dünya ikinciliği hedefleri doğrultusunda kalıcı tedbirlerin alınması ve tüm tarafların menfaatlerinin korunmasının, sektörde istikrar açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, bu üretim dalından gereği gibi istifade edilebilmesi ve sektörün daha ileriye gitmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: 

"Fark ödemesi desteğine devam edilmeli, sofralık zeytine de prim verilmeli, tanıtım faaliyetleriyle iç tüketim artırılmalı, ihracatta yeni pazarlar bulunmalı, tanıtım ve pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi için hedef pazarlar değerlendirilmeli, sadece üretim artışına değil, pazarlama olanaklarına da odaklanılmalı, stok müessesesi oluşturulmalı, zeytinciliğimizin geleceğinin ve son yıllarda yapılan büyük yatırımların heba olmaması açısından Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun korunmalı, bu kanunda değişiklik yapılmamalı, hangi amaçla olursa olsun zeytinliklerin tahrip edilmesi önlenmeli, zeytinlikler korunmalı, tağşiş olaylarına fırsat verilmemesi bakımından gıda denetimleri daha da artırılmalı, hasat sırasında gelecek yıl ürün verecek sürgün ve filizlerin kırılmamasına dikkat edilmeli, binbir emekle hasat edilen zeytinlerin buna bağlı olarak zeytinyağının kalite kaybına uğramaması için taşıma ve depolamada gereken önlemler alınmalıdır." 

AA

Okunma Sayısı: 1508
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı