"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sınav ücretleri cep yakıyor: Peki bu paralar nereye harcanıyor?

03 Nisan 2016, Pazar 13:26
Milyonlarca kişinin girdiği sınavların ücretine ÖSYM her yıl zam yapıyor.

Başlangıçta sınav giderini karşılamak için alınan ücret, her yıl yapılan zamlarla kurumun gelir kapısına dönüştü. Sınava girenler ÖSYM’nin enflasyonun üzerinde artış yaptığı sınav ücretlerine tepkili.

Yarına Bakış'ta yer alan habere göre son dönemde iğneden ipliğe gelen zamlar sınav ücretlerine de yansıdı. ÖSYM, 2014 yılından beri YGS, LYS, ALES, YDS, KPSS ve TUS gibi her yıl milyonlarca kişinin girdiği sınav ücretlerine enflasyonun üzerinde zam yaptı. 2014’te 40 TL olan YGS ücreti 2016 yılında 55 TL olurken, ALES ve YDS 50 TL’den 80 TL’ye, Tıpta Uzmanlık Sınavı TUS 80 liradan 110 liraya çıktı. Adayların LYS’de oturum başına ödediği ücret de 25 TL’den 35 TL’ye yükseldi. KPSS’de ise sınav ücreti 40 TL’den 55 TL’ye çıktı.

Ücretli öğretmenlik yapan matematik öğretmeni A.Z., ÖSYM’nin sınav ücretine tepki gösterenlerden. Ücretli öğretmenlerin aldığı parayı ‘harçlık’ olarak niteleyen öğretmen A.Z., “Bugün üniversite öğrencileri bile 400 lira harçlık alıyorken, 750 lira pek maaşa benzemiyor. Bunun 165 lirasını KPSS için ayırmak hiç kolay değil, ama mecbursun.” diye konuştu. YDS ve ALES ile birlikte ödeyeceği tutarın 325 liraya çıktığını belirten A.Z. şöyle dedi: “KPSS umudumuz mu yoksa sömürülme mekanizmamız mı belli değil. Atanamamış öğretmeniz diye bir kenara atılmış öğretmen modundan sıkıldık. Daha stajyer öğretmenlik sınavları var. Emeği geçenlere teşekkürler!”

ZAMLAR MECLİS’E TAŞINMIŞTI

CHP İstanbul milletvekili Sibel Özdemir, sınav ücretlerine yapılan zammı geçtiğimiz Ocak ayında TBMM gündemine taşımıştı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplaması istemiyle soru önergesi hazırlayan Özdemir, önergede şunlara yer vermişti: “Geçen yıl 50 lira olan YGS ile her biri 30 lira olan LYS ücretlerine 5’er lira zam geldi. YGS’ye girecek bir aday bu yıl 55 lira, her bir LYS için ise de 35 lira ödeyecek. Ek yerleştirme ücreti de 15 lira. Sınavların hepsine giren bir öğrencin cebinden toplam 200 lira çıkacak. Her bir sınav adaylara maliyeti ne kadardır? Adaylardan alınan ücretin ÖSYM tarafından harcaması yapılan kalemler nelerdir? Harcama sonrasında ÖSYM’nin bütçesinde kalan miktar nedir?”

PARA NEREYE HARCANIYOR?

Aktif Eğitim-Sen Başkanı Osman Bahçe, ÖSYM’nin topladığı paraları nereye harcandığını şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşması gerektiğini söyledi. Bahçe, ilk başlarda sınav giderlerini karşılamak amacıyla alınan ücretin daha sonra kâr kapısına döndüğünü kaydetti. ALES ve TUS gibi sınav ücretleri 2014 yılında 50 TL civarındayken bu yıl 80 TL olduğunu dile getiren Bahçe, “Sınav ücretinin 50’den 80 liraya çıkması için sınav maliyetinin de aynı oranda artması gerekiyor. Ama masrafta bu oranda bir artma göremiyoruz. Giderlerin karşılığı olarak bunu alıyorsan izah etmeniz lazım. Şu anda hükümet sınava giren çocuklar ve onların velilerine masrafı aşan ücret alıyor. Bunun adı vurgun, başka bir açıklaması yok.” dedi.

Okunma Sayısı: 3496
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı