"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Projesini Sultan Abdülhamid Han çizdirmişti: Sadece yüzde 10'u kaldı

04 Temmuz 2016, Pazartesi 11:50
Karadeniz – Akdeniz Yolu’nun en önemli etabı tamamlandı

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, ilk kez Osmanlı döneminde 1880 yılında gündeme getirilen, Sultan Abdülhamit döneminde projesi Fransız mühendislere çizdirilen, yaklaşık 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun en önemli etabının tamamlandığını, yolun tamamının 2017 yılı sonu itibariyle bitirileceğini söyledi. 

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Karadeniz-Akdeniz yolunun Ordu etabındaki 370 metrelik viyadük ve 22 tünelinde çalışmaların büyük oranda bittiğini açıkladı.

Yolun önem önemli etabı olan Ordu'dan Mesudiye istikametine Aydınlar-Gümüşköy etabındaki çalışmanın da sona erdiğini, yol güzergahında bulunan Melet Irmağı'nın da 370 metrelik Çatalkaya viyadüğü ile geçildiğini dile getiren Başkan Yılmaz, şöyle dedi:

"Proje başlamadan önce Ordu-Mesudiye arası 120 kilometrelik yol yaklaşık 2.5-3 saatte gidiliyordu. 'Dereyolu' olarakta adlandırdığımız Karadeniz-Akdeniz Yolu ile 30 kilometre kısalan bu yol 1.5 saate inecek. Şuanda açılan bölümleriyle Ordu'dan Mesudiye'ye 2 saatte çok rahat bir şekilde gidilebiliyor. Projenin son etabı olan Topçam'da tünel ve yol çalışması sürüyor. Proje içerisindeki 30 kilometrelik 22 adet tünel ve 88 kilometrelik Ordu-Sivas arasındaki yolun tamamı 2017'de bitecek inşallah. Melet Vadisi'nin en zorlu yerlerinden Çatalkaya'da artık trafiğe açılan 370 metrelik viyadük var. Daha önceden yarım saatten fazla zaman alınan buradaki yolu artık viyadükle ve bağlantı tünelleriyle 10 dakika gibi kısa sürede alıyoruz. Daha yolun tamamı bitmemiş olmasına rağmen ulaşım mesafesi de çok ciddi şekilde kısaldı." 

PROJESİNİ SULTAN ABDÜLHAMİD ÇİZDİRMİŞTİ

Asırlık 'Dereyolu' olarak adlandırılan Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun projesinin Osmalı İmparatorluğu döneminde 1880'li yıllarda Sultan Abdülhamit tarafından Fransız mühendislere çizdirilmişti. 2004 yılında Mesudiye Topçam'da Melet Irmağı üzerine Topçam Barajı yapılmasıyla yeniden gündeme getirilen yolda çalışma başlatılmıştı. 506 milyon TL tutarındaki yaklaşık 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz yolu Karadeniz'in kapısını Ordu-Sivas-Kayseri-Kahramanmaraş-Adana üzerinden Karadeniz'e açacak.

SADECE YÜZDE 10'U KALDI

Yüzde 90'ı tamamlanan Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun geriye kalan yüzde 10'luk kısmındaki çalışmanın 2017 yılında tamamlanması hedefleniyor. Projenin ilk etabı 1873'lü yıllara kadar dayanıyor.

İlk olarak Sultan Abdülaziz döneminde gündeme gelen yol, 2'inci Abdülhamit Dönemi'nde 1882-1885 yılları arasında Sivas Valiliği yapan Halil Rıfat Paşa'nın çabalarıyla yeniden gündeme getirildi. Ancak yine yapılamadı. 1885-1890 yılları arasında Mühendis Çıngıryan Efendi, 1908 yılında Erkan-ı Harp Yüzbaşısı Şevki Efendi ve son olarak 1926-1928 yılları arasında dönemin hükümet programına da alınan Karadeniz-Akdeniz Yol Projesi'nin ilk temeli, 1929 yılında dönemin Ordu Valisi Ali Kemal Aksüt tarafından atıldı.

Güzergah tartışmaları yüzünden 1933 yılında çalışmaları birkez daha durduruldu. 1970'li yıllarda tekrar gündeme getirildiyse de olası bir Sovyet işgalinde tankların Karadeniz'den İç Anadolu'ya kolayca ulaşmasını sağlayabileceği gerekçesiyle, bir kez daha çalışmaları durduruldu.

Son olarak 2004 yılında Ordu'nun Mesudiye İlçesi Topçam'da Melet ırmağı üzerinde yapımına başlanılan Topçam Barajı ve Ulaşım Yolları adıyla gündemde yerini aldı. 'Dereyolu' olarakta bilinen Topçam Barajı ulaşım yollarının yapılmasıyla genişletilen proje değiştirilerek Karadeniz-Akdeniz Bölünmüş Yol Projesi olarak devam etti.

600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun Sivas-Ordu etabındaki bölünmüş yol çalışmasının da 2017 sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.

Sultan Abdülhamid hakkında dikkat çeken önemli bir bilgi daha...

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/sultan-abdulhamid-hakkinda-dikkat-ceken-onemli-bir-bilgi-daha_390778

Büyük İslam Alimi Bediüzzaman ve 'hafif istibdadın' Şefkatli Hükümdarı

Tartışmalara konu olan önemli bir meseleyi ifrat ve tefritten uzak olarak vasat bir yaklaşımla ele alarak, Büyük İslam Alimi Bediüzzaman'ın 'şahsiyeti' ile 'siyasetini' ayırarak değerlendirdiği, 'Veli Padişah' dediği ama aynı zamanda bazı uygulamalarını eleştirdiği, Abdülhamid Han arasındaki dialog ve karşılıklı bakış açılarını doğru bir yaklaşımla ele almaya, doğru ve hakperest bir şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/buyuk-islam-alimi-bediuzzaman-ve-hafif-istibdadin-sefkatli-hukumdari_360055

Bediüzzaman, 'şahsiyeti ile siyasetini' ayırdığı Abdülhamid'e neler söylemişti?

Büyük İslam Alimi Bediüzzaman Said Nursi ve yine Bediüzzaman'ın tarifiyle 'Veli Padişah' olan Abdülhamid Han arasındaki dialog ve karşılıklı bakış açıları doğru bir yaklaşımla ele alınmalıdır, doğru ve hakperest bir şekilde değerlendirilmelidir.

Yeni Asya Yazarı Orhan Dindar'ın konuyla ilgili olarak kaleme aldığı kapsamlı yazı dizisi bu doğrultuda çok önemlidir;

Bediüzzaman Said Nursi ve Abdülhamid Hanı doru bir şekilde değerlendirmenize yardımcı olacak yazı dizisini istifadenize sunuyoruz;   

“Pişmanlık” iddiaları delilsiz, zayıf ve mücerret''  ve “Ben maaş dilencisi değilim…” başlıklı makalelerle başlayan yazı dizisi, ''Bediüzzaman’ın eleştirisini sathi değerlendirdi'', ''Sultan’ın hukukunun muhafazası için mi yapıyorlar?'', ''Abdülhamid’in istibdadı meşrûlaştırılmaya çalışıldı'' başlıklı makalelerle sona erdirilmiştir.

Yazı dizisi kapsamındaki 45 makalede tartışmalara konu edilen önemli mesele güzel bir şekilde izah edilmektedir. Her makalenin sonunda istediğiniz yazıya ulaşabilirsiniz;

Makalelerden bazılarını okumak için tıklayınız;

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/bediuzzaman-sahsiyeti-ile-siyasetini-ayirdigi-abdulhamid-e-neler-soylemisti_359865

DHA

Okunma Sayısı: 5671
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı